Mainos

Zimbabwe-pakotteet kaatuivat YK:n äänestyksessä

YK:n turvallisuusneuvosto ei aseta pakotteita Zimbabwen nykyjohtoa vastaan. Kiina ja Venäjä käyttivät äänestyksessä veto-oikeuttaan ja kaatoivat näin Yhdysvaltain esityksen pakotteiden asettamisesta.

Kaksikon lisäksi myös Etelä-Afrikka, Libya ja Vietnam vastustivat esitystä. Kaikkiaan 15 maata oli pakote-esityksen kannalla. Näiden joukossa olivat muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Belgia. Indonesia pidättäytyi äänestyksestä.

Zimbabwea vastaan suunnatut pakotteet olisivat käytännössä tarkoittaneet varojen jäädyttämistä, matkustuskieltoa presidentti Robert Mugabelle ja hänen lähipiiriläisilleen sekä aseiden vientikieltoa.

Yhdysvallat on arvostellut jyrkkäsanaisesti maita, jotka kaatoivat YK:n turvallisuusneuvostossa Zimbabwen johtoa vastaan suunnatut pakotetoimet.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Zalmay Khalilzad muistutti, että Venäjän presidentti Dmitri Medvedev oli äskeisessä johtavien teollisuusmaiden.G8-ryhmän, huippukokouksessa kannattanut pakotteita Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan.

-Täyskäännös Venäjän asenteessa on erityisen yllättävä ja huolestuttava, Khalilzad sanoi. Käännös herättää suurlähettilään mukaan epäilyjä Venäjän "luotettavuudesta G8-kumppanina".

Khalilzad arvosteli myös Etelä-Afrikan presidenttiä Thabo Mbekiä.

-On yllättävää, että Mbeki näyttää suojelevan Mugabea, vaikka tämä käyttää väkivaltaa opposition hajottamiseksi, Khalilzad huomautti.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut maassa viime kuun lopulla pidetyt presidentinvaalit, jossa Robert Mugabe oli toisen kierroksen ainoa ehdokas. Opposition ehdokas Morgan Tsvangirai vetäytyi kilvasta oppositioon kohdistuneiden väkivaltaisuuksien takia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.