Mainos

Zhao Ziyang haudattiin Pekingissä

Kiinan entinen puoluejohtaja syrjäytettiin vuoden 1989 opiskelijamielenosoitusten jälkeen, kun hän vastusti päätöstä lähettää armeija murskaamaan demokratiaa vaatinut mielenosoitus Tiananmenin aukiolla.

Kiinan entisen puoluejohtajan hautajaisia on vietetty tiukkojen turvatoimien saattelemana. Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan maan hallitus ilmaisi osanottonsa entisen puoluejohtaja Zhao Ziyangin perheelle. Paikalla oli puolueen neljänneksi tärkein johtaja Jia Qinglin ja monia muita korkea-arvoisia virkailijoita.

Hallitus halusi pitää hautajaiset mahdollisimman pienimuotoisina. Muutama sata vierasta kulki Zhaon ruumiin ohi, kumarsi sen edessä kolme kertaa ja kätteli perheenjäseniä. Silminnäkijät kertoivat, että ruumis oli asetettu korokkeelle ja verhottu kommunistisen puolueen lippuun.

Poliisi tarkisti hautausmaan ulkopuolella vieraiden kutsukortit ja henkilöllisyystodistukset, jotta toisinajattelijat eivät pääsisi paikalle. Yksi vieras pidätettiin silminnäkijän mukaan lyhyeksi aikaa, koska hän oli kantanut Zhaon valokuvaa. Uutistoimisto AFP:n muaan hautausmaan lähistölle kokoontui kolmisenkymmentä mielenosoittajaa. He ehtivät huutaa iskulauseita kymmenen minuutin ajan ennen kuin poliisi hajotti ryhmän.

Zhao syrjäytettiin vuoden 1989 opiskelijamielenosoitusten jälkeen, koska hän oli vastustanut päätöstä lähettää armeija murskaamaan Tiananmenin aukion demokratiaa vaatinut mielenosoitus.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.