Mainos

Zairen neuvotteluja jatketaan

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko ja kapinallisjohtaja Laurent Kabila eivät päässeet tänään yksimielisyyteen puoli vuotta kestäneen sisällissodan lopettamisesta. Osapuolten neuvotteluissa eteläafrikkalaisella jäänmurtajalla tapahtui kuitenkin edistystä.

Neuvotteluja seurannut YK:n erikoislähettiläs kertoi, että Mobutu tarjoutui luovuttamaan vallan vaaleissa valitulle presidentille ja vaati aselepoa. Kabila puolestaan ehdotti, että Mobutu eroaisi heti ja valta maassa siirrettäisiin väliaikaisesti hänen johtamalleen demokraattisten voimien liitolle.

Kabila määräsi hyvän tahdon eleenä joukkonsa lopettamaan etenemisen kaikilla rintamilla siksi kunnes Mobutu on harkinnut hänen ehdotustaan. Määräys ei kuitenkaan merkitse virallista tulitaukoa.

Neuvottelujen jälkeen julkaistun tiedonannon mukaan Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela kutsuu osapuolet uudelleen koolle 6-10 päivän kuluttua. Mandela, joka isännöi neuvotteluja jäänmurtaja SAS Outeniqualla, sanoi uuden kierroksen olevan tarpeen, jotta osapuolet voisivat kaventaa näkemyserojaan.

Mobutun ja Kabilan piti alunperin neuvotella aluksella jo perjantaina, mutta Kabila ei vastoin lupaustaan saapunut paikalle. Myöskään eilen neuvotteluista ei tullut mitään, ja Mandela uhkasi jo lähteä kotiin.

Tänään tapaaminen kuitenkin saatiin aikaiseksi. Istunto kesti puolitoista tuntia, ja Mobutu poistui heti sen jälkeen laivalta. Mobutu, joka on ollut vallassa 32 vuotta, sairastaa syöpää. Silminnäkijät sanoivat hänen näyttäneen sunnuntaina heikolta. Kabilan puolestaan oli määrä palata Angolaan.

Kabilan johtamat kapinalliset pitivät suurinta osaa maata valvonnassaan, ja heidän joukkojensa kerrottiin tänään olevan noin 65 kilometrin päässä pääkaupungista Kinshasasta. Sisällissota alkoi viime lokakuussa.
(AFP-Reuter-DPA-STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.