Mainos

Zairen Mobutu kehui kapinajohtajaa

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko kiittelee Zairen kapinallisten johtajaa isänmaanystäväksi. Tänään julkistetussa lehtihaastattelussa Mobutu kehotti samalla kapinallisten johtajaa Laurent Kabilaa solmimaan rauhan hallituksen kanssa.

Kapinalliset ja Zairen hallitus aloittivat eilen Etelä-Afrikassa rauhanneuvottelut, joita jatkettiin tänään salaisessa paikassa.

Neuvottelujen toinen puheenjohtaja on YK:n ja Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n erityislähettiläs Mohamed Sahnoun. Hän varoitti eilen asettamasta neuvotteluille kovin suuria odotuksia. Toinen puheenjohtaja on Etelä-Afrikan apulaisulkoministeri Aziz Pahad.

Neuvotteluihin osallistuu kymmenkunta ihmistä kummastakin leiristä. Kapinallisten valtuuskuntaa johtaa Bizima Karaha. Hallituksen pääneuvottelija on ulkoministeri Kamanda wa Kamanda.

Viiden kohdan rauhansuunnitelma

Neuvotteluissa on määrä sopia, kuinka toteutetaan viisikohtainen rauhansuunnitelma, jonka YK:n turvallisuusneuvosto ja OAU hyväksyivät helmikuussa. Suunnitelmassa vaaditaan mm. pikaista tulitaukoa.

Etelä-Afrikan varapresidentti Thabo Mbeki seuraa eteläafrikkalaisten viranomaisten mukaan jatkuvasti neuvotteluja. Neuvottelujen käynnistyminen oli suurelta osalta Mbekin ansiota.

Mobutun sovinnollisesta lehtihaastattelusta huolimatta tarkkailijat uskovat tien aselepoon ja rauhaan olevan erittäin kivinen Zairessa, missä sisällissota on jatkunut puoli vuotta. Zairen kapinalliset, joiden hallussa on kolmasosa jättiläismaasta, vaativat presidentti Mobutun eroa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.