Mainos

Zairen kapinallisille uusi valtaus

Zairen tutsikapinalliset ovat vallanneet maan itäosassa sijaitsevan Bunian kaupungin ja pakottaneet zairelaiset sotilaat pakenemaan pohjoiseen, kertoivat pakolaiset sekä ugandalaiset sotilaslähteet.

Kapinalliset saivat vallattua Bunian myöhään eilen, ja tänään he kukistivat kaupunkiin vielä jääneitä pieniä vastarintapesäkkeitä. Kasesen kaupunkiin Ugandaan saapuneiden zairelaisten pakolaisten mukaan sotilaat ryöstelivät Buniaa, hakkasivat asukkaita ja raiskasivat naisia ennen pakoaan kaupungista.

Zairen pääministeri Kengo wa Dondo vaati tänään kansainvälisiä joukkoja auttamaan nopeasti maassa vielä olevia pakolaisia. Kansainvälisen yhteisön viivyttely ei ole oikeutettua, kun maassa on vielä "miljoona Ruandan pakolaista", Kengo sanoi kymmenen Keski-Afrikan maan kokouksessa Brazzavillessa Kongossa.

YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali esittää yhä monikansallisten joukkojen lähettämistä Itä-Zaireen. Se olisi hänen mielestään paras tapa estää tilanteen kärjistyminen hallitsemattomaksi. Noin 20 maata sopi viikonlopun alla, että alueelle toimitetaan avustusta lentoteitse. Alunperin paikalle oli määrä lähettää 15 000 rauhanturvaajaa.

YK:n tarkkailijat: paluumuuttajat ovat syyllistyneet murhiin Ruandassa

Kotimaahansa palanneet Ruandan hutupakolaiset ovat surmanneet useita vuoden 1994 verilöylyistä eloonjääneitä. Koston kierteen jatkumisesta ovat raportoineet YK:n tarkkailijat.

Hutut tappoivat arviolta miljoona tutsia ja maltillista hutua Ruandassa vuonna 1994. Tutsien noustua valtaan sadattuhannet hutut pakenivat koston pelossa naapurimaihin. YK:n tiedottaja Therese Gastaut kertoi Genevessä, että YK aikoo pyytää asiasta selvitystä Ruandan hallitukselta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan noin 550 000 ruandalaispakolaista on palannut Zairesta Ruandaan. Kivun maakunnan eteläosassa on kuitenkin oletettavasti vielä satojatuhansia pakolaisia, jotka ovat kansainvälisen avun ulottumattomissa. YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi, että useita avustuskuormia on ryöstetty ja kuorma-autoja varastettu Itä-Zairessa.
(STT-DPA-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.