Mainos

Zairen kapinalliset valtasivat uusia alueita

Itä-Zairen voitokkaat tutsikapinalliset ovat vallanneet kaksi kaupunkia, jotka sijaitsevat mineraalivaroistaan tunnetussa Shaban maakunnassa. Asiasta kertoivat uutistoimisto AFP:n tavoittamat lähteet Zairen toiseksi suurimmassa kaupungissa Lubumbashissa.

Kapinalliset valtasivat ensiksi Kasengan kaupungin. Lähteiden mukaan Kasenga joutui sissien käsiin jo viime viikon lopulla, ja hallitus on lähettänyt sinne lisäjoukkoja. Hallitus on aiemmin kiistänyt Kasengan kaatumisen. Kaupunkia pidetään strategisesti tärkeänä Lubumbashin puolustuksen kannalta.

Tänään kapinalliset valtasivat Kaminan kaupungin. Väestö ei tehnyt vastarintaa. Sen jälkeen kapinalliset suuntasivat kohti Lubumbashia.

Itä-Zairen pakolaisten pelätään jäävän eristyksiin

Itä-Zairen pakolaisten pelätään jäävän eristyksiin alueella nopeasti etenevien kapinallisjoukkojen vuoksi. Kiivaat taistelut ovat saartaneet kymmeniätuhansia Ruandan hutupakolaisia lähelle Zairen kolmanneksi suurinta kaupunkia Kisangania. Sissit ovat määränneet pakolaiset poistumaan omatekoisilta leireiltään viimeistään tänään.

YK:n ja sissien väliset neuvottelut alueella olevien noin 100 000 pakolaisen auttamisesta olivat eilen täysin jumissa. Erimielisyyksi on mm. siitä, mitä kautta pakolaisten on poistuttava alueelta. Sissien valtiovarainministerinä toimivan Mawapanga Mwana Nangan mukaan UNCHR ei voi sanella mitä kautta pakolaisten on poistuttava takaisin kotimaahansa.

Apu Lulan leirille estettiin

Pakolaisten tilanne on muodostumassa uhkaavaksi sissien estettyä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n avustustoimet. Ruoka-apu noin 20 000 pakolaisen leirille Kisanganin lähelle Lulaan on avustusjärjestöjen mukaan jo estetty.

Avustuskuljetuksia on järjestetty mm. 40 000 ruandalaishutulle, jotka ovat leiriytyneet noin 40 kilometrin päähän Kisanganista. YK sai eilen lykättyä lähtökäskylle asetettua takarajaa täksi päiväksi.

Sissit eivät ole kertoneet syytä määräykselle poistua alueelta, mutta aiemmin he varoittivat pakolaisia pyrkimästä Kisanganiin ja vaativat heitä sen sijaan palaamaan kotimaahansa.

Kapinalliset rauhanneuvotteluihin torstaina

Zairen itäosia hallussaan pitävät kapinalliset sanovat uutistoimisto AFP:n mukaan aloittavansa rauhanneuvottelut Zairen hallituksen kanssa ensi torstaina.

Kapinallisten oikeusministerinä toimiva Kongolo Mwenze sanoi myöhään eilen, että neuvotteluissa valmistellaan sissijohtaja Laurent-Desire Kabilan ja Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon tapaamista. Johtajien tapaaminen aiotaan toteuttaa Etelä-Afrikassa. Zairen kapinalliset ovat viime päivinä kiihdyttäneet hyökkäyksiään ja vallanneet uusia alueita vahvistaakseen asemiaan ennen suunniteltuja neuvotteluja.

Sissit ovat vallanneet Kasengan kaupungin ja ovat matkalla kohti Zairen toiseksi suurinta kaupunkia Lubumbashia. Sissit pitävät nyt hallussaan neljäsosaa koko Zairesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.