Mainos

Zairen kapinalliset tähtäävät pääkaupunkiin

Itä-Zairea hallitsevien kapinallisjoukkojen johtaja Laurent Kabila julisti tänään tulitauon joukkojensa valtaaman Kisanganin kaupungin ympäristöön. Kabila sanoi, että tulitauko auttaa kaupungista paenneita ihmisiä palaamaan koteihinsa ja helpottaa pakolaisista huolehtimista.

Kabilan mukaan tulitauko kattaa 20 kilometrin alueen Kisanganin ympärillä. Hän ilmoitti myös, etteivät kapinallisjoukot etene tulitauon kestäessä Ubunduun, jos Zairen armeijan joukot eivät uhkaa heitä.

Ubundu sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kisanganista, ja kaupungin ympäristöön on majoittunut satatuhatta sissejä paennutta pakolaista.

Kabilan mukaan sissien seuraavat kohteet ovat Zairen pääkaupunki Kinshasa ja timanttikeskus Mbuju-Mayi keskisellä Kasain alueella. Sissijohtaja sanoi, että hänen joukkonsa saattavat ehtiä Kinshasaan kesäkuuhun mennessä.

Yhdysvallat ja Ranska kehottivat tänään Kabilaa suostumaan YK:n tukemiin rauhanneuvotteluihin.

Zairen pääministeri Kengo wa Dondo saapui tänään Nairobiin Zairen tilannetta käsittelevään minihuippukokoukseen. Kengo sanoi, että "niiden jotka haluavat valtaan Zairessa tulisi tehdä niin demokraattisin keinoin eikä väkivalloin". Hän viittasi vaaleihin, jotka on määrä pitää myöhemmin tänä vuonna.

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko on Monacossa, jossa hän on joutunut sairaalahoitoon eturauhassyövän vuoksi. Mobutun pojan mukaan presidentti aikoo palata Zaireen ja torjuu neuvottelut Kabilan kanssa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.