Mainos

Zairen kapinalliset lähestyvät pääkaupunkia

Zairen kapinalliset ilmoittavat jatkavansa etenemistä kohti maan pääkaupunkia Kinshasaa. Laurent Kabilan johtamat kapinalliset ovat vain noin sadan kilometrin päässä Kinshasasta.

Kapinalliset ovat vaatineet Zairen presidenttiä Mobutu Sese Sekoa eroamaan. Kabila ja Mobutu eivät päässeet sopimukseen vallansiirrosta eilisessä tapaamisessaan. Kabilan ja Mobutun on määrä tavata 8-10 päivän kuluttua uudelleen, kertoi neuvotteluissa välittäjänä toiminut Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela.
-Jos pääsemme Kinshasaan kahdeksassa päivässä, niin minkäpäs sille voi. Emme kuitenkaan aio jäädä odottamaan, että hän (Mobutu) saa päätöksensä tehtyä, Kabila sanoi.

Mobutu tarjoutui luovuttamaan tapaamisessa vallan vaaleilla valitulle uudelle presidentille, mutta kapinalliset hylkäsivät tarjouksen. Eteläafrikkalaiset välittäjät valmistelevat nyt ehdotusta, jonka mukaan Mobutu luovuttaisi vallan väliaikaiselle valtiojohdolle.

USA: Kinshasa kaatuu piakkoin

Yhdysvallat uskoo, että kapinalliset valtaavat Zairen pääkaupungin Kinshasan parin lähipäivän kuluessa. Kapinallisjoukot ovat 60-100 kilometrin päässä kaupungista.

Yhdysvaltain hallituslähteistä arvioitiin tänään, että kapinallisjohtaja Laurent Kabila valtaa Kinshasan niin halutessaan "päivässä tai parissa".
-Hän on tulossa, Siitä ei ole epäilystäkään, sanoi hallituksen edustaja.

91 pakolaista kuoli junassa

YK:n viranomaiset kertoivat tänään 91 ruandalaisen pakolaisen kuolleen junassa, joka toi pakolaisia pakolaisleiriltä Kisanganiin Koillis-Zaireen. Luvun kerrottiin aiemmin olleen yli sata, mutta osa kuolleeksi luulluista saatiin elvytettyä, kertoi UNHCR:n edustaja.

Pakolaisia ryntäsi junaan valtaisin joukoin, kun se oli lähdössä Biarosta. Junassa saapui Kisanganiin 3 000 ihmistä. Biarossa on tällä haavaa 30 000 hutupakolaista odottamassa kotiuttamista Kisanganin kautta. UNHCR ilmoitti, että kuljetukset hoidetaan vastaisuudessa autoilla.

Pakolaisten ruumiita putoili vaunuista, kun niiden ovet avattiin Kisanganissa.
-Se oli hirveimpiä tapauksia, joita olen kokenut kaikkina vuosinani avustustyöntekijänä,kertoi Kilian Kleinschmidt UNHCR:stä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.