Mainos

Zairen kapinalliset etenevät

Zairen toiseksi suurin kaupunki Lubumbashi näyttää valmistautuvan antautumaan kapinallisjoukoille. Upseerit kehottivat sotilaita laskemaan aseensa ja nämä sitoivat päähänsä valkoisia nauhoja antautumisen merkiksi.

-Olemme kaikki vaihtaneet puolta. Olemme Zairessa kärsineet tarpeeksi 30 viime vuoden aikana. Meidän on päästävä eroon Mobutusta. Meille ei ole maksettu palkkaa, eikä meillä ole ruokaa, kersantti Kafua Otamba puhui yhdessä Lubumbashin monesta varuskunnasta. Varmaa ei kuitenkaan ollut, että kaikki yksiköt aikoivat luopua kaupungista taistelutta.

Laurent Kabilan johtamien sissien kerrottiin edenneen jo 15 kilometrin etäisyydelle kaupungista. Asukkaiden mukaan sissit valtasivat varhain tänään Kipushin kaupungin 30 kilometrin päässä ja jatkoivat sen jälkeen jalan matkaansa kohti Lubumbashia. Siellä kaupat ja toimistot pitivät ovensa suljettuina ja kaikki kaupunkiin saapuvat lennot peruutettiin, kun tiedot kapinallisten etenemisestä levisivät.

Lubumbashin valtauksen jälkeen kapinallisilla olisi hallussaan jo kolmasosa maasta, ja hallituksen joukoille jäisi enää yksi suuri kaupunki, Zairen pääkaupunki Kinshasa. Sissit ilmoittivat maanantaina radiossaan aikovansa vallata myös Kinshasan kesäkuun loppuun mennessä.

Neuvottelut jatkuvat

Sodan osapuolten edustajat jatkoivat tänään kolmatta päivää rauhanneuvotteluja salaisessa paikassa Etelä-Afrikassa.

Kapinallisjohtaja Kabila ilmoitti ensimmäistä kertaa eilen olevansa valmis henkilökohtaisiin rauhanneuvotteluihin presidentin kanssa. Kabila esitti tarjouksensa puhelinhaastattelussa Belgian televisiossa. Aiemmin kapinalliset ovat torjuneet suoralta kädeltä maata yli 30 vuotta hallinneen Mobutun sovinnoneleet.

Viikonloppuna aloitetuissa neuvotteluissa on tarkoitus sopia, kuinka toteutetaan viisikohtainen rauhansuunnitelma, jonka YK:n turvallisuusneuvosto ja OAU hyväksyivät helmikuussa. Suunnitelmassa vaaditaan mm. pikaista tulitaukoa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.