Mainos

Zaire ei hyväksy ilma-apua

Zaire ei hyväksy Kanadan suunnitelmaa, jonka mukaan Itä-Zairen taistelujen jaloista paenneille tuhansille pakolaisille pudotettaisiin hätäapua lentokoneista. Zairen tiedotusministeri ilmoitti torstaina, ettei Zairen hallitus salli ruokatarvikkeiden pudottamista ilmateitse.

Ehdotus on ministeri Boguo Makelin mielestä loukkaava.
-On parempi olla tekemättä mitään kuin kohdella pakolaisia ja kodittomia kuin koiria, hän sanoi.

Kanada ehdotti laskuvarjojen avulla pudotettavaa elintarvikeapua eilen, ja Yhdysvallat asettui tukemaan ehdotusta. Zairen vastustuksen taustalla on mm. se, että operaatio toteutettaisiin Zairen naapurimaista - maista, joita Zairen hallitus on syyttänyt hyökkäyksestä.

Makeli syytti länsimaita vitkuttelusta monikansallisten joukkojen lähettämisessä tutsikapinallisten hallitsemille alueille Zaireen, missä tuhannet Ruandasta ja Burundista tulleet hutupakolaiset ovat jääneet ilman elintarvikeapua.

Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy sanoi myöhemmin tänään, että elintarvikkeiden pudotus ilmasta saattaa alkaa hyvinkin pian. Kaikkiaan 15 maata on jo ilmoittanut halukkuutensa osallistua hankkeeseen. Axworthy epäili, ettei Zairen tiedotusministeri puhunut koko hallituksen puolesta. Samalla ulkoministeri kertoi, että Ruanda on suostunut laskemaan avustusjärjestöt itäiseen Zaireen kymmeneksi päiväksi tutkimaan pakolaisten ja kodeistaan poistumaan joutuneiden ihmisten tilannetta.

Ruanda on aiemmin kieltäytynyt päästämästä avustustyöntekijöitä alueensa kautta Zaireen auttamaan pakolaisia, koska Ruandan hallituksen mukaan yli 500 000 pakolaista on palannut tässä kuussa takaisin kotimaahansa Ruandaan.

Avustustyöntekijöiden mukaan Zairessa on edelleen satojatuhansia hutupakolaisia ja kodeistaan pakenemaan joutuneita zairelaisia. He eivät ole saaneet elintarvikeapua aikoihin tutsikapinallisten ja Zairen armeijan taistelujen vuoksi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.