YT:t? Potkuja tiedossa lomautusten sijaan

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne tuskailee sieltä täältä sinkoilevia yt-uutisia.

Tällä kertaa meno on huomattavasti tylympää kuin kolme-neljä vuotta sitten koetussa matalasuhdanteessa.

Työministeri Lauri Ihalainen on suositellut työnantajille lomautusten käyttöä irtisanomisten sijasta, mutta ilmeisen turhaan.

– Nyt ei enää tehdä samalla lailla kuin 2009-2010 jolloin lomautettiin porukkaa. Nyt on arvioitu, että laitetaan suoraan pellolle porukka, Rinne sanoo.

Työttömyyskassat ruuhkautumassa

Pron jäsenistön osalta loppuvuosi näyttää synkältä. Esimerkkeinä Rinne mainitsee käynnissä olevat Osuuspankin yt-neuvottelut.

Valtaosa seitsemästä sadasta irtisanomisuhan alla olevasta pankkitoimihenkilöstä kuuluu Prohon.

Ja lisää huonoja uutisia kuuluu kaikkialta.

– Mun pelko on se, että jos pahimmat skenaariot toteutuu, niin kolme - neljätuhatta ihmistä menettää työnsä ensi vuoden aikana.

Rinne mainitsee myös, että liiton työttömyyskassan puolelle on hankittu kymmeniä apukäsiä hoitamaan hakemusruuhkaa, kun irtisanomiset realisoituvat.

Viime taantuman, finanssikriisin, uhrit eli teollisuudesta työnsä menettäneet ovat osin pudonneet jo työmarkkinoiden ulkopuolelle.

– Viime taantumassa työnsä menettäneet ovat nyt valtaosiltaan pitkäaikaistyöttömiä. Meiltä lähtee toistatuhattaihmistä vuodessa ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle. Tästä porukasta on tulossa myös toimeentulotuen asiakkaita, Rinne pohtii.

Myös ay-jätti Metalliliitossa on myös pantu merkille lomautusten käytön vähyys.

– Meillä oli vuonna 2009 kuukausitasolla päivärahan saajista noin kuusikymmentä prosenttia lomautettuja. Nyt prosenttiluku on hieman yli kaksikymmentä. Muutos tässä suhteessa on radikaali, Metallityöväen työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen summaa.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei patenttipelastus

Niin metallissa kuin prossakin yksi huolenaihe on poispotkittujen työttömyyden muuttuminen pitkäaikaistyöttömyydeksi.

Yrittäjyyskin voi olla kiven takana, vaikka kykyjä ja haluja olisi.

– Pankeista nyt on vaikea saada rahoitusta aloittavaan yritykseen. Hieman isomman yrityksen perustaminen voi olla vieläkin vaikeampaa, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan myös Finnveran rahoitusehdot ovat tätä nykyä pankkien kanssa samalla viivalla.

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 13.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat