Mainos

Yt-neuvottelubuumi ruuhkauttaa työttömyyskassoja

Yt-neuvottelukutsun on saanut tänä vuonna lähes 50 500 työntekijää. Työnsä on taas menettänyt ainakin 12 000 ihmistä elokuun loppuun mennessä, kertoo SAK.

Yleisen työttömyyskassan YTK:n toimitusjohtajan Aula Hännisen mukaan työttömyyskassoille tulee kyselyitä yleensä juuri huonojen uutisten aikaan. Tänä vuonna pelkästään YTK:hon on liittynyt 10 000 uutta jäsentä.

– Jos me olemme menossa isompaan taantumaan, niin uskoisin, että jäsenmäärät kasvavat. Toisaalta näiden viimeisten vuosien ajan yhteistoimintaneuvottelut ovat pyörineet ympärillä, joten ihmiset ovat tietyllä tavalla turtuneet talouden huonoihin uutisiin.

Viimeksi jäsenpiikki koettiin YTK:ssa vuonna 2009, jolloin yt-uutiset värittivät vuotta. Silloin uusia jäseniä liittyi 29 000. Kokonaisuudessaan YTK:ssa on 325 000 jäsentä, mikä tekee siitä Suomen suurimman yleisen työttömyyskassan.

Etenkin jäsenet aktivoituvat

Myös Teollisuusalojen ammattiliiton TEAM ry:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n työttömyyskassoille on tullut runsaasti kyselyitä. Teamin työttömyyskassaan kuuluu tällä hetkellä noin 41 000 jäsentä ja JHL:n työttömyyskassaan 170 000 jäsentä.

– Tällä hetkellä taloustilanne näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina liiton aktiivien, eli luottamusmiesten taholta. Tiedustelut myös jäseneksi liittymisestä lisääntyvät, mutta siinähän on se, että esimerkiksi meillä ansiopäivärahaa saadakseen täytyy olla kahdeksan kuukautta työttömyyskassan jäsenenä ja töissä. On vähän myöhäistä siinä kohtaa olla kiinnostunut työttömyyskassan jäsenyydestä, Team ry:n työttömyyskassan johtaja Arto Turunen huomauttaa.

– Kyllä jäsenet aktivoituvat ja totta kai on aihetta ja syytäkin kiinnostua näistä asioista. Toinen on se, että aika paljon käydään myös kouluttamassa kentällä näistä aiheista, kun tulee pyyntöjä jäseniltä tai luottamusmiehiltä, JHL:n työttömyyskassan johtaja Pasi Koskinen vahvistaa.

Suomessa on 32 kassaa

Suomessa on 30 palkansaajien työttömyyskassaa sekä kaksi yrittäjäkassaa. Niiden jäsenmäärä on yhteensä vajaa kaksi miljoonaa suomalaista. Työttömyyskassojen lukumäärä on vuosien saatossa pienentynyt.

– Kyllä suurella työttömyyskassalla on tehokkaammat voimavarat tehdä työtä. Järjestäytymisaste työntekijöillä on kuitenkin karkeasti arvioiden 70 prosenttia, kertoo Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry:n toiminnanjohtaja Niina Jussila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.