Mainos

Ysiluokkalainen, vielä ehdit suojautua kohdunkaulan syövältä

Papilloomarokotukset pyörivät täydellä teholla kouluissa. Valtaosa tytöistä on ottanut rokotteen. Rokotteen haittavaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

Papillooma virukselta suojaavaa HPV-rokotteita on annettu yläkouluikäisille tytöille yli 80 000. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotekattavuus on tällä hetkellä noin 70 prosentin luokkaa 9. luokkalaisilla tytöillä. Peruskoulunsa päättävän tytön kannattaa hakea rokotus vielä kevään aikana.

– Jos ensimmäisen rokotteen ehtii saada keväällä, seuraavat rokotteet voi hakea terveyskeskuksesta kuten kussakin kunnassa on sovittu. Mutta jos he eivät ole aloittaneetkaan sitä rokotusohjelmaa, eikä siihen ole mitään pätevää syytä, kuten vaihto-oppilaana olo, niin silloin ei ole enää oikeutta sitä yhteiskunnan piikkiin hakea, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Tyttöjen massarokotukset papilloomavirusta vastaan aloitettiin viime vuoden marraskuussa. Maaliskuun loppuun mennessä rokotteen haittavaikutuksia oli toistaiseksi raportoitu vain 69, joista valtaosa on ollut rokotetun käsivarren oireita.

– Siinä pistoskädessä on ollut joitakin tuntemuksia, ihottumaa, turvotusta, allergisia oireita. On myös ilmoitettu huimausta, sairauden tunnetta,  päänsärkyä ja muun muassa yksi vakava allerginen reaktio, jota oli hoidettu adrenaliinilla, kertoo Leino.

Leino sanoo, että tavallisimmat raktiot, kuten sairauden tunne ja päänsärky kertovat siitä, että rokote toimii ja elimistön vasta-ainetuotanto on käynnistynyt.

HPV-rokote suojaa tehokkaasti papilloomavirukselta, joka puolestaan aiheuttaa kohdunkaulan syöpää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.