Mainos

Yritysveroihin ei isoja muutoksia

Yritysverouudistus on menossa läpi pääosin hallituksen esittämässä muodossa. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää siihen vain vähäisiä muutoksia.

Sijoitusomaisuusosakkeista maksettavien osinkojen ketjuverotuksesta valiokunnalle kelpasi hallituksen uusin esitys, jonka mukaan osingoista vain 75 prosenttia olisi veronalaista tuloa. Tämä kohta koskettaa erityisesti vakuutusyhtiöitä, jotka olisivat toivoneet verotettavaa osuutta vielä pienemmäksi. Nykyinen yhtiöverotuksen hyvitysjärjestelmä on taannut niille sijoituksistaan verottomat osingot, mutta jatkossa osa on siis menossa verolle.

Osuuskuntien voitonjaon verokohtelusta ratkaisua ei löytynyt, vaan valiokunta haluaa teettää siitä vielä erillisen selvityksen. Sen pitäisi valmistua niin rivakasti, että mahdolliset muutokset saadaan vielä ensi vuoden verotukseen. Valiokunnan puheenjohtajan Olavi Ala-Nissilän mukaan pyrkimyksenä on osuuskuntien ja osakeyhtiöiden neutraali verokohtelu.

Osuuspankkien sisäinen voitonjako on jo nyt tulossa verovapaaksi. Valiokunta halusi hallituksen esitykseen tällaisen muutoksen, koska osuuspankkiryhmän omistusrakenne poikkeaa selvästi muista pankeista ja sen toimintaa säädellään erillisellä osuuspankkilailla.

Yritysveropaketti puitiin valiokunnassa läpi neljässä viikossa, mikä sekä Ala-Nissilän että valiokunnan verojaostoa johtavan Jari Koskisen (mielestä oli aivan liian lyhyt aika näin mittavan muutoksen käsittelyyn. Molemmat korostivat myös, että nyt tehty verouudistus ei välttämättä jää kovin pitkäikäiseksi. Sen vaikutuksia yritysten käyttäytymiseen ja verokertymään on seurattava tarkasti, ja tarpeen vaatiessa muutoksia pitää tehdä nopeasti.

(MTV3-Kauppalehti)

(Talousuutiset 22.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.