Mainos

Yritysvakoiluepäily siirtyy syyteharkintaan Jyväskylässä

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen yritysvakoiluepäilyn tutkinnan Jyväskylässä. Asianomistaja, Suomessa toimiva kansainvälinen yhtiö laskee tietovuodon aiheuttamiksi vahingoiksi vähintään 10 miljoonaa euroa.

Yrityssalaisuuden väärinkäytöstä epäillään jyväskyläläistä yritystä ja sen palveluksessa toimineita henkilöitä. Kiistan kohteena on tietotekniikkapohjainen paperiteollisuuden innovaatio.

Keskusrikospoliisin Jyväskylän yksikkö on tutkinut tietovuotoa rikosasiana puolitoista vuotta. Jutun asiakirjat lähtivät tänään loppulausunnoille ja etenevät sitten syyteharkintaan. Rikosepäily käsitellään ilmeisesti Jyväskylän käräjäoikeudessa. Molemmat osapuolet vaativat salaista oikeusprosessia.

Keskusrikospoliisi ei ainakaan toistaiseksi paljasta yritysten nimiä, mutta molemmilla on toimipiste Jyväskylässä. Monimutkainen tutkintaurakka tuotti pöytäkirjoja yli 1500 sivua. Keskusrikospoliisista työhön osallistui kaksi rikostarkastajaa. Lisäksi asian selvittämisessä tarvittiin asiantuntijoita.

Tietorikokset lisääntymässä

-Käsitykseni on se, että tämän tyyppiset rikokset tulevat lisääntymään. Tieto on tänä päivänä valttia. Se on arvokasta ja sitä on suhteellisen helppo viedä, tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Arto Paakkinen kertoo.

Paakkisen mukaan asia tuli keskusrikospoliisin Jyväskylän yksikköön asianomistajan tekemänä rikosilmoituksena syksyllä 2001. Juttua ryhdyttiin tutkimaan yritysvakoiluna. Pöytäkirjoissa rikosnimikkeinä ovat yritysvakoilu, tekijänoikeusrikos ja yrityssalaisuuden väärinkäyttö. Kyseessä ovat suuret taloudelliset intressit.

Tutkinta osoittautui harvinaisen työlääksi ja erikoisosaamista vaativaksi. Uuden teknologian tunnusmerkistöt ovat vaikeasti tulkittavissa ja sovellettavissa. Yritykset eivät ole varsinaisia tietotekniikkayhtiöitä, mutta kiistanalainen innovaatio toimii tietotekniikkaympäristössä.

Jutun saaminen loppulausunnoille merkitsi keskusrikospoliisissa tutkimuspöydän puhdistamista. Poliisi tekee lisätarkistuksia vain osapuolten tai syyttäjän pyynnöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.