Mainos

Yritysten muovikierrätys helpottuu toukokuussa

Toukokuun alusta lähtien yritykset voivat toimittaa muovipakkaukset maksutta kierrätysterminaaleihin. Pakkausasetus määrää, että yrityksissä syntyvien muovijätteiden vastaanottamista varten tulee olla toukokuun alussa toiminnassa vähintään 30 vastaanottoterminaalia.

- Ylitämme vaatimukset eli meillä on toukokuussa jo 64 kierrätysterminaalia yritysten muovijätteitä varten, kertoo Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini.

Käytettyjä muovipakkauksia vastaanottavat jätealan yritykset, joista useimmat ovat aikaisemminkin kierrättäneet muovia.

- Vastaanottajat ovat jätealalla toimivien yritysten toimipisteitä. Valtaosalle tämä on jo tuttua toimintaa, kuvailee Soini.

Käsiteltävän muovijätteen määrä kasvaa

Yksi vastaanottajista on Paperinkeräys Oy.

- Nimestämme huolimatta olemme jo aiemminkin vastaanottaneet yritysasiakkaiden muovijätettä. Tämä ei ole meille mikään iso muutos, arvioi Paperinkeräys Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Pöyry.

Pöyry ei uskalla arvioida, paljonko saapuvan muovijätteen määrä kasvaa.

- En osaa vielä arvioida, paljonko muovimäärät lisääntyvät, mutta varmasti kasvua on.

Paperinkeräys Oy toimittaa saapuvan muovin jatkokäsittelyyn.

- Lajittelemme saapuvan muovin eri lajeihin. Nyt saattaa tulla myös uusia muovilaatuja lajiteltavaksi. Lajittelu on haastavaa, kun muovilaatuja on toistakymmentä. Sen jälkeen muovi puhdistetaan, paalataan ja toimitetaan muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Osa menee vientiin ja osa kotimaiselle muoviteollisuudelle raaka-aineeksi, Kyösti Pöyry kuvaa käsittelyketjua.

Kuluttajakeräys alkaa 2016 alusta

Isompi muutos muovinkierrätyksestä tapahtuu vuodenvaihteessa. Silloin alkaa kaikkia kuluttajia palveleva muovikeräys. Muovipakkausten keräyspisteitä tulee Suomeen kaikkiaan 500.

Suomessa syntyy muovijätettä noin 117 000 tonnia vuodessa.

Muutokset liittyvät pakkauksia koskevan tuottajavastuun voimaantuloon. Se tarkoittaa, että pakkausten jätehuollon järjestämien siirtyy pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien vastuulle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.