Yrityskulttuuri vaikuttaa eläkehaluihin

Suomalaisissa yrityksissä suhtaudutaan Eläketurvakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan jokseenkin nihkeästi ikääntyvien työntekijöiden tukemiseen. Myönteinen suhtautuminen ikääntyneiden työssä pysymiseen liittyy tutkijan mukaan yleensä kehittyneeseen yrityskulttuuriin. Hyvä yrityskulttuuri kannustaa ikääntyviä jatkamaan työssä ja vähentää intoa siirtyä varhaiseläkkeelle.

Noin 60 prosentissa tutkituista yrityksistä ei juurikaan tuettu ikääntyvien työssä jatkamista ja joka kolmannessa asiaan suhtauduttiin jopa täysin kielteisesti. Vain noin 40 prosentissa tutkituista toimipaikoista ikääntyvien tukeminen koettiin tarpeelliseksi ja joka viidennessä hyvin tarpeelliseksi.

Ikärajoilla kikkailu ei riitä eläkeiän nostoon

Tutkija, valt.tri Simo Forss katsoo, että keskimääräinen eläkeiän nosto parilla kolmella vuodella vaatii onnistuakseen muutakin kuin varhaiseläkkeiden ikärajoilla kikkailua. Työelämässä tarvitaan yrityskulttuurin muutoksia, jotka vaikuttavat työssä viihtymiseen ja tyytyväisyyden kautta haluun jatkaa työssä myös ikävuosien karttuessa. Yrityskulttuuri on tutkimuksen mukaan vahvasti yhteydessä myös työntekijöiden varhaiseläkeajatuksiin. Varhaiseläkkeestä usein haaveilevia oli hyvin kehittyneessä yrityskulttuurissa runsas neljäsosa, mutta vähän kehittyneissä vain noin kolmasosa henkilöstöstä. Hyvin kehittyneen kulttuurin työpaikoilla joka neljäs työntekijä ei ajatellut varhaiseläkettä lainkaan, mutta vähän kehittyneemmillä työpaikoilla tällaista henkilöstöä oli vain 15 prosenttia. Hyvin kehittynyt yrityskulttuuri kannustaa työssä pysymiseen silloinkin, kun se ei olisi työntekijän kannalta taloudellisesti edes tarpeen.

Elektroniikkatyota

Johdon ja henkilöstön näkemyksissä eroja


Suhtautumisessa ikääntyvien tukemiseen havaittiin myös selviä alakohtaisia eroja. Tutkimuksessa selvitettiin metallin ja kaupan alojen yrityskulttuuria ja ikäpolitiikkaa. Vähittäiskaupan alalla suhtautuminen oli selvästi metallia myönteisempää. Molemmilla aloilla yritysten johto näki toimipaikkojensa yrityskulttuurin huomattavasti parempana kuin henkilöstö. Eniten arviot eroavat Forssin mukaan sellaisissa keskeisissä asioissa, kuten avoimen viestinnän ja esimiestuen osalta. Johto kuvittelee mm. esimiestuen huomattavasti vahvemmaksi kuin miksi henkilöstö sen kokee. Tutkimus on osa laajempaa työssä pysymistä selvittävää projektia ja sen aineisto on kerätty yhdessä Työterveyslaitoksen ja Tilastokeskuksen kanssa.
(STT)
Varpu Helpinen kertoo raportissaan ikääntyvien varhaiseläketutkimuksesta (1:39).

Lue myös:

    Uusimmat