Yritysjohtajilla usein tulospalkkaus

Suomen suurimpien yritysten ylimmästä johdosta suurin osa saa osan palkastaan saavutettujen tulosten perusteella. Yritysten toimitusjohtajista lähes kolme neljäsosaa nauttii myös alennetusta eläkeiästä tai lisäeläkkeestä.

Suomalaisten yritysten ylimmän johdon palkka on usein sidottu yhtiön tulokseen. Tulospalkkausjärjestelmän piiriin kuului tuoreen tutkimuksen mukaan 87 prosenttia yritysjohtajista, ja se oli yleisesti käytössä optiojärjestelyjen rinnalla.

LTT-Tutkimuksen mukaan yllättävää oli myös optiojärjestelyjen yleisyys ja yritysten toimitusjohtajien muihin johtajiin nähden poikkeuksellisen korkea palkka. Optiojärjestelyjen piirissä oli tutkituista yritysjohtajista 37 prosenttia. Toimitusjohtajien palkkauksen taso oli tutkimuksen mukaan keskimäärin yli 50 prosenttia korkeampi kuin muiden johtajien.

Johtaja Mika Vaihekoski LTT-Tutkimuksesta ei pidä tulospalkkauksen yleistymistä yllätyksellisenä. Hän oletti sen olevan vielä huomattavasti yleisempää, mutta esimerkiksi palvelualoilla ei vielä kovin voimakkaasti ole lähdetty tulospalkkaukseen. Tulospalkkauksen lisääntymiseen hän näkee moniakin syitä. Tulospalkan keskeisiä mittareita on yrityksen kannattavuuden kehitys.

-Tulospalkkauksella tuodaan yrityksiin lisää joustavuutta eli huonoina aikoina maksetaan vähemmän ja parempina enemmän pakkaa. Toisaalta sillä on kannustus ja sitoutumisvaikutus, kuvasi Vaihekoski.

Johtajien palkitsemisen kokonaisuus kertyy peruspalkan lisäksi luontaiseduista ja lisäeläke-eduista. Luontaiseduista nautti 95 prosenttia ja lisäeläke-eduista lähes 50 prosenttia.

Kultainen kädenpuristus 41 prosentilla


Noin 41 prosentille johtajista on annettu mahdollisuus erorahaan eli niin sanottuun kultaiseen kädenpuristukseen yrityksestä lähdön yhteydessä. Suuri osa yritysjohtajista nauttii myös lisäeläkkeestä tai alennetusta eläkeiästä. Näistä jälkimmäinen oli tutkimuksen mukaan yleisempi. Yritysten toimitusjohtajista lähes kolmella neljäsosalla on sopimuksessaan lisäeläke-etu.

Optiojärjestelyjen käyttö tutkituissa yrityksissä oli Vaihekosken mukaan yllättävän laajaa niiden aiheuttamasta kohusta huolimatta.

-Itse odotin käytön jäävän pienemmäksi, koska tutkimuksessa mukana olleista yrityksistä kaksi kolmasosaa oli noteeraamattomia yrityksiä, arvioi Vaihekoski.

Hänen mielestään optiojärjestelyt eivät missään tapauksessa tule vähenemään vaan pikemminkin lisääntymään. Tähän asti optiojärjestelyt on laadittu liian leväperäisesti ja huonoin ehdoin.

LTT:n kyselyssä oli mukana 59 yritystä, joista 20 oli julkisesti noteerattuja. Mukana oli 340 yritysten ylimmän johdon eli johtoryhmän jäsentä. Ylimmän johdon keski-ikä oli 50,5 vuotta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat