Mainos

Yritysjohtaja, ota oppia simpanssilta

Yritysjohtaja voi oppia paljon simpanssilauman alfaurokselta. Se joutuu ratkomaan samanlaisia ryhmähenkeen, motivaatioon ja stressiin liittyviä ongelmia kuin modernin työyhteisön esimies. Simpanssit vain suoriutuvat tehtävästä johtajia paremmin.

Näin väitetään Apinamiehen käsikirjassa, joka valittiin Ruotsissa vuoden 2010 henkilöstöjohtamisen käsikirjaksi. Yritysvalmentajat Tommy Lundberg ja Ola Berggren innostuivat kirjan tekemisestä, kun he seurasivat ruotsalaisen Furuvikin eläintarhan simpansseja ja etenkin johtajauros Santinoa.

Kirjassa kerrotaan, miten yritysjohtaja voi soveltaa Santinon käyttäytymistä työssään. Osa vinkeistä on tavanomaisia, mutta mukana on myös luovia ratkaisuja. Johtajia esimerkiksi kehotetaan tarkkailemaan alaistensa eleitä, kuten otsaryppyjä, hymykuoppia ja nenän nyrpistyksiä, koska sanaton viestintä kertoo paljon työpaikan ilmapiiristä.

Rutiinien rikkominen on hyväksi. Kehityskeskusteluja voi järjestää uudessa ympäristössä. Pohdiskelulle pitää varata aikaa jatkuvan tuottamisen sijaan, ja onnistumisia tulee juhlia yhdessä.

Hymynaama seinään viikoittain

Luova toiminta on ollut jo pitkään suosittua varsinkin startup-yrityksissä ja it-alalla. Suomen parhaaksi työpaikaksi hiljattain valitussa ohjelmistoyrityksessä Futuricessa sääntöjä rikkonut alainen voi saada esimieheltä kukan. Työntekijät piirtävät viikoittain hymynaamat seinälle kuvaamaan tuntemuksiaan. Jos seinälle ilmestyy mutrusuu, voidaan selvitellä, mistä kiikastaa.

Kehityskeskustelu voidaan järjestää ulkona kävellessä ja jopa ravintolassa.

– Itse olen pitänyt sen oman alaisen kanssa beach barissa, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Syrjänen.

Aalto-yliopiston johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan laitoksen johtaja pitää kirjan vinkkejä hyvinä muttei uusina.

– Esimerkiksi työpajoja siirretään usein pois työpaikalta, jolloin saadaan luotua uusi sfääri siihen, mistä puhutaan, sanoo professori Kari Lilja.

Liljan mukaan tällaisissa yrityksissä arvostetaan yhdessä tekemistä. Työntekijät sitoutuvat, kun tuntevat kuuluvansa yhteisöön, ja tulosta syntyy.

– Ajatus siitä, että on erikseen johtaja ja johdettavat, on tosi vanhanaikainen.

Otsarypyt ja hymykuopat tärkeitä merkkejä johtajalle

Yritysjohtaja voi oppia paljon simpanssien maailmasta:

– Silmillä kuuntelu. Tarkkaile työntekijöittesi eleitä ja liikkeitä, kuten otsaryppyjä, hymykuoppia ja nenän nyrpistyksiä. Ajattele, kuinka kehonkielesi vaikuttaa alaisiisi.

– Ratkaise ristiriidat. Tunnista riitapukarit, juttele heidän kanssaan ja sovittele. Älä salli riitojen jatkua, komenna tarvittaessa.

– Kehityskeskustelu kävellen. Menkää alaisen kanssa uuteen ympäristöön ja puhukaa tulevaisuudesta. Jännittyneisyys vähenee, kun katsotte samaan suuntaan.

– Juhli onnistumisia. Tee onnistumisista yhteisiä merkkipaaluja. Luo lisäenergiaa tuovia juhlistamisrituaaleja. Analysoikaa yhdessä, miten hyviin tuloksiin on päästy.

– Riko rutiinit. Vaihda työpistettä tai istu eri tuolilla kuin yleensä. Vaihtakaa alaisten kanssa perspektiiviä. Pohdiskelkaa yhdessä. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.