Yritysjohdon naiskiintiöt eivät saa kannatusta

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre pitää opetusministeri Tuula Haataisen ehdotusta yritysten naiskiintiöistä mahdottomana.

Opetusministeri Tuula Haataisen ehdottama yritysjohdon lakisääteinen naiskiintiö ei saa kannatusta.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan mukaan naiskiintiö torjutaan myös tasa-arvolakia uudistavassa sosiaali- ja terveysministeriössä. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre pitää Haataisen ehdotusta mahdottomana, kun kyse on yritystoiminnasta. Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikössä on todettu, että lakisääteisiä naiskiintiöitä olisi vaikea toteuttaa erityisesti pörssiyhtiöissä.

Myös Taloussanomien haastattelemat elinkeinoelämän edustajat eivät innostu Haataisen ehdotuksesta. Perloksen hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg uskoo, että normaali kehitys johtaa naisten määrän lisääntymiseen hallituksissa, mutta laki ei toisi hänen mielestään asiaan mitään lisäarvoa.

Nordean ja Fortumin hallituksissa istuvan Birgitta Kantolan mielestä hallituksen valintaan ei pitäisi puuttua lailla, vaan se on omistajien vastuulla. Myös Osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtajan Jorma Kokon mukaan kiintiöajattelu sopii huonosti yritysmaailmaan.

Muun muassa Outokummun ja Suomen Postin hallituksissa vaikuttava Soili Suonoja pitää valtion omistajaohjausta esimerkillisenä. Hänen mielestään kiintiölakikin olisi mahdollinen, jos naisten määrä ei muuten lisäänny yhtiöhallituksissa ja muissa päätöksentekoelimissä.

Suonoja on Haataisen kanssa samaa mieltä siitä, että naisten vähyys yhtiöhallituksissa ei ole kiinni pätevien ehdokkaiden puutteesta. Viime kevään yhtiökokouksissa naisten osuus valtion omistamien yhtiöiden tai osaomisteisten pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvoi 15 prosentista 21 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat