Mainos

Yritykset varuillaan - ydinvoimalahanke vaikeuksissa

Talousasiantuntijan mukaan sähkön hinta ja yritysten varovaisuus haittaavat Pyhäjoen ydinvoimahanketta.

Ennestään matala sähkön hinta ei tällä hetkellä houkuttele tekemään pitkäkestoisia sijoituksia Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. 

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm ymmärtää suomalaisyritysten asennetta. Useilla yrityksillä menee mukavasti, mutta silti ne varovat lähtemistä mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaan. 

– Meillä vallitsee nyt yleinen epävarmuus. Mukana oleminen vaatii suuria satsauksia, ja niiden suhteen yritykset ovat nyt erityisen varuillaan. Esimerkiksi kaupan ala ennakoi muutenkin rakennemuutoksia ja näkymien heikentymistä.   

– Pitää olla kova luottamus hankkeeseen ja talouskasvuun, jotta yritys sijoittaa nyt ydinvoimaan. Täytyisi olla jotain viitteitä siitä, että talouskasvu on pysyvää. 

Moni suomalainen pelkää merkittävää venäläisomistusta näinä pakotteiden ja kireiden kansainvälisten suhteiden aikana. Pasi Holmin mielestä ydinvoimahanketta pitäisi ajatella Venäjän vastaisia pakotteita pidemmälle.

– Eihän tämä hankkeen ajankohta ole paras mahdollinen. Toisaalta katson pitkällä aikavälillä, että naapureiden kanssa on hyvä tehdä kauppaa eikä venäläistä omistusta sinällään pidä vieroksua.
Holm toivoisi että suomalaisyritysten omistusosuus hankkeessa nousisi nykyistä korkeammaksi. 

– Suomessa toimivien yritysten omistus saisi olla enemmän kuin 50,2 prosenttia. Joku tuollainen kaksi kolmasosan omistus tuntuisi mukavammalta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.