Mainos

Yritykset tarttuneet innokkaasti suhdannelainoihin

Taantuman takia rahoitusongelmiin joutuneet yritykset ovat ottaneet jo kymmenien miljoonien eurojen edestä Finnveran suhdannelainoja. Valtion rahoitusyhtiön Finnveran toimitusjohtajan Pauli Heikkilän mukaan suhdannelainoja- ja takauksia on tähän mennessä saanut hieman yli sata yritystä reilun 50 miljoonan euron edestä.

Suhdannelainaa tai -takausta voi hakea yritys, joka nykyisen taantuman takia on ajautunut kannattavuus- tai maksuvalmiusongelmiin.

Kysyntä on ollut rivakkaa, sillä suhdannelainoja alettiin jakaa vasta maaliskuussa.

- Taloustilanne on koko ajan synkentynyt, joten siinä mielessä tämä ei ole ollut yllätys, Heikkilä sanoo.

Hän arvioi tahdin hidastuvan kesäksi, mutta syksyllä tilanne voi olla taas toinen.

- Pienissä yrityksissä jo lomarahojenkin maksaminen voi olla niin suuri potti, että se aiheuttaa ongelmia. Olemme varautuneet siihen, että kesän jälkeen tulee seuraava suhdannelainojen hakuaalto, Heikkilä sanoo.

Suhdannelainojen ja takausten ideana on avittaa muuten elinkelpoiset yritykset taantuman yli. Lainoissa on kuitenkin tiettyjä reunaehtoja.

-Yrityksellä pitää olla uskottava suunnitelma tulevaisuudessa pärjäämiseen ja toiminnan on pitänyt olla kannattavaa ennen taantumaa, Heikkilä kertoo.

Lisäksi Finnvera edellyttää, että yrityksen nykyiset rahoittajat vakauttavat omat saamisensa, eli käytännössä esimerkiksi antavat lykkäystä antamiensa lainojen lyhennyksiin.

Yrityksiltä uupuu käyttöpääomaa

Suhdannelainaa hakeneet yritykset ovat olleet tyypillisesti pk-yrityksiä, joilla on muutaman miljoonan euron liikevaihto. Yritykset ovat kaivanneet erityisesti jokapäiväisen bisneksen pyörittämiseen tarvittavaa käyttöpääomaa.

- Joukossa on myös investointihankkeita, joilla yritykset pyrkivät kehittämään kilpailukykyään, Heikkilä kertoo.

Maailmalta rantautunut taantuma iski ensimmäisenä vientiyrityksiin ja teollisuuden palveluihin. Suhdannelainojen hakevien yritysten kirjo on ollut konepajoista kuljetuksiin.

Nyt yritysten kirjo on edelleen laajentumassa. Heikkilän mukaan alueellisesti suurin kysynnän piikki on viime aikoina tullut Helsingistä. Pääkaupungin yritysrakenne on palveluvoittoisempi kuin muualla Suomessa.

- Tämä kertoo siitä, että taantuma on leviämässä entistä selvemmin nyt myös kuluttajapalveluihin. Tämä edustaa klassista mallia taantuman etenemisestä, niin ikävältä kuin se kuulostaakin, Heikkilä arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.