Mainos

Yritykset saneeraavat väkeä eläkeputkeen

Eläkeikä ei nouse käytännössä, kun yritykset saneeraavat työntekijöitä työttömyyseläkkeelle.

Suomessa ollaan huolissaan työvoiman riittävyydestä ja eläkepommista. Huolta on ryhdytty torjumaan eläkeikää nostamalla. Periaatteessa ratkaisu on yksinkertainen, mutta käytännössä se ei tunnu toimivan, kertoo Taloussanomat.

Tosipaikan tullen yritykset turvautuvat eläkejärjestelyihin, joissa ylimääräiseksi koettu väki ohjataan työttömyyseläkkeelle. Yritys pääsee irtisanomisista kivuttomasti, koska moni eläkejärjestelyyn joutuva lähtee vapaaehtoisesti.

Ammattiyhdistysliike ei vastusta, koska työntekijän toimeentulo on turvattu, eikä edes eläkeiän nostamiseen sitoutunut elinkeinoelämän keskusliitto moiti yrityksiä, sillä EK:ssa katsotaan, että yritysten on saatava tehdä omat ratkaisunsa.

Työttömyyseläkeratkaisut sotivat ainoastaan yleistä eläkeiän nostamispyrkimystä vastaan, mutta yhteisesti sovitulle periaatteelle ei näy puolustajaa.

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan työttömyyseläkkeelle lähti viime vuonna noin 10 500 tuhatta henkeä. Enimmillään lähtijöitä oli vuonna 2001, jolloin työttömyyseläkkeen aloitti 15 000 ihmistä.

Vuosittaista vaihtelua on, mutta se selittyy ikäluokkien koon vaihtelulla ja talouden tilanteilla. Kaiken kaikkiaan työttömyyseläkkeen käyttö yrityssaneerauksen käsikassarana on tavallista eivätkä tilastot tue juhlapuheissa mainittua eläkeiän nostoon sitoutumista.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 19.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.