Mainos

Yritykset kitkuttelevat eurokriisissä

Eurojärjestelmän epävarmuus varjostaa yhä enemmän suomalaisten yritysten näkymiä.

–Kyllä tämä on sellaista hitaan kitkuttelun aikaa, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

Samoilla linjoilla on Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen. Hän moittii poliitikkoja jahkailusta.

–Tässä on nyt pari vuotta tuhlattu aikaa ja ylläpidetty sellaista kierrettä, että suomalaiset yritykset ovat joutuneet kärsimään heikosta eurooppalaisesta talouskasvusta, joka on heijastunut myös maailmantalouteen.

Mitä pidempään kriisi jatkuu, sitä suurempi riski on, että yritykset joutuvat jälleen lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitä.

–Jatkuva epävarmuus pidättelee investointeja ja uusien hankkeiden käyntiin lähtemistä, sanoo Lindholm.

Vain EKP:llä on riittävät muskelit kriisin selättämiseen

Kreikka on käytännössä jo menetetty, arvioi Mustonen. Nyt vahditaan Espanjan ja Italian korkoja. Jos ne pomppaavat sietämättömälle tasolle, yli seitsemään prosenttiin, jahkailuun ei Mustosen mielestä ole varaa.

–Kylmä totuus on, että jos Italia tai Espanja ovat uhanalaisia, niin nämä eurooppalaisten pelastusrahastojen varat ja niihin luvatut varat on yksinkertaisesti aivan liian mitättömiä.

Kummankaan maan kaatumiseen ei ole varaa ilman isoa riskiä siitä, että kriisi leviää myös Ranskaan. Ratkaisun avaimet ovat lopulta vain Euroopan keskuspankilla.

–EKP on ainoa instituutti Euroopassa, jolla on todella ne muskelit ja mahdollisuudet rakentaa se todellinen palomuuri, sanoo Mustonen.

Milloin päätöksiä?

Nyt jännitetään tekeekö EKP päätöksiä jo ylihuomenna vai myöhemmin syksyllä. Se on selvää, että korkojen osalta pelivara on jo liki syöty.

–Edellinen koronlasku tehtiin vain kuukausi sitten. Siinä tuskin tulee isoja liikahduksia ja nollahan on jo aika lähellä, toteaa Lindholm.

Sen sijaan EKP saattaa ryhtyä jälleen ostamaan kriisimaiden joukkolainoja tai se voi hellittää tiukasta kahden prosentin inflaatiotavoitteestaan. Sillä voisi tasoittaa maiden välisiä kilpailukykyeroja.

–Sillä halutaan luoda tilanne, että esimerkiksi Saksassa olisi jonkin verran nopeampi inflaatio kuin näissä heikoimmissa maissa.

Lindholm toivoo, että eurokriisiin ei jäädä makaamaan.

–Kotimaisella talouspolitiikalla voidaan näissäkin oloissa tehdä paljon ja ne päätökset mitä viime keväänä tehtiin ne täytyisi nopeasti laittaa käytäntöön.

Tavoitteena on muun muassa patistaa yrityksiä lisäämään tuotekehitystä.

–Se tarkoittaa investointien laajempia poisto-oikeuksia, tutkimus- ja tuotekehitysvähennystä sekä verokannusteita pääomasijoittamiseen, jotta hyvä kasvupotentiaalin omaavista yrityksistä saataisiin se paras mahdollinen teho irti.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 31.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.