Yritykset kiinnostuneita kulttuurisetelistä

Yritysten kiinnostus kulttuuriseteliä kohtaan näkyy jo niiden toimittajalla.

Eduskunta hyväksyi marraskuussa verolain muutoksen, joka mahdollistaa kulttuurisetelin käytön verottomana henkilökuntaetuna.

Kulttuuri- ja liikuntaseteleitä toimittava Smartum on tiedottanut työnantajille verolain muutoksen tuomista mahdollisuuksista jo pitkin syksyä. Yhtiön toimitusjohtaja Hanna Suoranta kertoo, että moni työnantaja miettii nyt tuen nostoa.

- Vaikka muutos astuu voimaan vasta ensi vuoden puolella, kulttuuriseteleitä on tilattu yllättävän paljon. Paljon on vielä niitäkin, jotka haluavat tilata vain liikuntaseteleitä.

Työnantaja voi vuodenvaihteen jälkeen tukea työntekijän omaehtoista kulttuuri- ja liikuntaharrastusta 400 euron arvosta vuodessa ilman, että työntekijä joutuu maksamaan siitä veroa. Vuodesta 2004 saakka etuutta on saanut 200 euron arvosta omaehtoiseen liikuntaan.

Suorannan mukaan työnantajien tietämys etenkin liikuntasetelistä on nykyään hyvä.

Yritys voi varmistaa setelin päätymisen oikean henkilön käyttöön kahdella tavalla. Henkilöllisyyden voi varmistaa setelin sarjanumeron perusteella sähköisesti tai työntekijä voi kirjoittaa jokaiseen vastaanottamaansa seteliin nimensä. Markkinoille on tullut myös sirukortteja, joissa käyttäjä voidaan yksilöidä.

Palveluntarjoajan tehtäväksi jää henkilöllisyyden tarkastaminen. Mikäli tarkastuksessa jää kiinni etuuden väärinkäytöstä, työntekijä menettää etuuden verottomuuden.

Sudenkuoppa mahdollinen

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara uskoo, että työntekijöiden omaehtoisen harrastustoiminnan tukeminen lisääntyy. Hänen mielestään pelisäännöt ovat selkeät, mutta käyttäjä voi haksahtaa silti ansaan.

- Tässä piilee nyt sudenkuoppa, koska rahojen pitää kulkea suoraan työnantajalta palvelun tuottajalle. Joustavampi menettely olisi ollut, jos työntekijä olisi voinut ensin käydä harrastuksessaan ja toimittaa sitten tositteet työnantajalle, Honkavaara sanoo.

Kuitteja vastaan etuutta ei pidä tarjota, koska silloin menetelmästä verotetaan.

- Huvittavaa eduskunnan määrittämissä käyttöehdoissa on se, että nyt pitää miettiä, mikä on kulttuuria ja mikä ei. Esimerkiksi sirkus on, mutta huvipuistot eivät, Honkavaara arvostelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat