Yritykset kaunistelevat talouslukujaan myös Suomessa

Heikko taloustilanne ajaa yrityksiä kaunistelemaan tuloslukujaan Suomessakin. Yhtiöt käyttävät hyväkseen lainsäädännön antamaa liikkumavaraa. Sääntelyn tiukentuminen voi aikanaan paljastaa isojakin tuloskuplia.

Suomalainen kirjanpitolainsäädäntö on väljä. Se tarjoaa yrityksille monia tapoja kaunistella tulostaan. Tuoreet puolivuotiskatsaukset osoittavat, että konstit myös tunnetaan.

- Kyllä tulosraporteissa näyttää siltä, että niitä on käytetty, pörssiyhtiöiden tarkoitus on näyttää parempia tuloksia ja saada kasvua ja kannattavuutta aikaiseksi ja kyllä niitä keinoja käytetään myös tilinpäätöksissä, pääanalyytikko Ari Rajala Balance Consulting -yrityksestä kertoo.

Yhtiöt kirjaavat juoksevia menoja taseeseen, arvostavat omaisuutensa tarpeen mukaan ja paikkailevat tuloksiaan myyntivoitoilla. Esimerkiksi Fortumissa liikevoiton tuntuva kasvu muuttuukin miinusmerkkikseksi, kun kertaluonteiset erät siivotaan.

Kriisiyhtiö Benefon siirtää tuotekehityskuluja taseeseen niin rohkeasti, että tilintarkastajatkin jo varoittivat asiasta. Euroissa mitattuna omassa luokassaan on Soneran verosaaminen, jonka toteutuminen on yhä epävarmaa.

Mitään lainvastaista lukujen kaunistelussa ei ole. Sijoittajien elämästä se kuitenkin tekee vaikeaa.

- Nykyinen talouselämä vaatii paitsi toimialojen tuntemusta, myös laskennan ja rahoituksen tuntemusta jotta todella ymmärtää, mihin on haudattu mahdollisesti jotakin, kyllä se hyvin vaikeaa on, professori Pontus Troberg Helsingin kauppakorkeakoulusta kertoo.

Ryhtiä yhtiöiden raportointiin odotetaan IAS-sääntöihin siirtymisestä. Samalla edessä saattaa kuitenkin olla tulospommeja, kun yliarvostettuja omaisuuseriä joudutaan kirjaamaan alas.

Esimakua on saatu kahdesta teknoyhtiöstä. Comptelilla ja QPR Softwarella tiukempien sääntöjen mukaan laskettu liikevoitto osoittautui tuntuvasti alunperin raportoitua pienemmäksi.

(MTV3)

(Talousuutiset 28.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat