Mainos

Yrittäjille haetaan parempaa oikeusturvaa

Yritysten verotukseen esitetään useita verovelvollisen oikeusturvaa parantavia muutoksia. Esimerkiksi todistustaakka kiistanalaisissa tapauksissa kuuluisi selvästi molemmille osapuolille eli myös verottajalle. Lisäksi verottaja joutuisi nykyistä useammin perustelemaan päätöksensä. Myös verotarkastukselle halutaan nykyistä selvemmät menettelytavat.

Yritysverotuksen oikeusturvaan liittyviä ongelmia selvittänyt työryhmä jätti muistionsa veroministeri Jouko Skinnarille (sd.) tänään. Yrittäjät ovat pitkään vaatineet todistustaakan siirtämistä verottajalle. Heidän näkökulmastaan tilanne on nyt sellainen, että verottaja verottaa varmuuden vuoksi ja katsoo, pystyykö verovelvollinen todistamaan oman "syyttömyytensä".

Professori Heikki Niskakankaan johtama työryhmä esittää myös, että verottajan päätöksen perusteleminen tulisi eräissä tapauksissa pakolliseksi. Näin olisi tehtävä, jos verottajan päätös poikkeaa olennaisesti verovelvollisen antamasta veroilmoituksesta. Samoin päätös olisi perusteltava, jos viranomainen muuttaa verotusta veronoikaisuin tai jälkiverotuksin.

Työryhmä parantaisi myös verovelvollisen asemaa arvioverotuksessa. Lisäksi se ehdottaa korjauksia ongelmiin, jotka johtuvat verottajan epäselvistä ohjeista tai jälkikäteen annetuista tulkinnoista. Vero-ongelmia selvittänyt työryhmä perustettiin vuosi sitten. Taustalla oli yrittäjien suuri tyytymättömyys verottajan menettelyyn.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.