Yrittäjillä ehdotus kannustinloukussa olevalle työttömälle

Yrittäjien mallissa työttömyydestä kärsivän kotitalouden saamat sosiaalietuudet voisivat jatkua määräajan, vaikka työtön alkaisikin saada palkkatuloa. Tämä ehkä kannustaisi työttömää hankkimaan tuloja työllä.

Suomen yrittäjät ehdottaa omaa malliaan ratkaisuksi kannustinloukussa olevien työttömien ongelmaan.

Mallin lähtökohtana on, että työttömyydestä kärsivän kotitalouden saamat sosiaalietuudet voisivat jatkua määräajan, vaikka työtön alkaisikin saada palkkatuloa. Järjestössä uskotaan, että tämä kannustaisi työttömänä olevaa hankkimaan tuloja työllä.

Yrittäjäjärjestö muistuttaa, että kannustinloukussa on selvitysten mukaan noin 50 000 työtöntä, joilla työhön meneminen ei juuri lisäisi käytettävissä olevia tuloja. Suurella osalla näistä ihmisistä työttömyys on pitkittynyt; he ovat rakennetyöttömyyden piirissä olevia. Yrittäjien mielestä myös heidän työhön saamisensa on tärkeää niin heidän itsensä kannaltaan kuin uhkaamassa olevan työvoimapulan vuoksi.

Suomen yrittäjät perustelee ehdotustaan sillä, että kun työhön menon kannustavuutta ei käytännössä voida lisätä madaltamalla sosiaalietuuksia, ei yhteiskunnalle jää juuri muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä palkan ja sosiaalietuuksien samanaikainen maksatus.

Uudistuksen kustannusvaikutukset yhteiskunnalle eivät voi sen mielestä olla merkittäviä, koska monessa tapauksessa sosiaalietuuksien maksatus työttömälle joka tapauksessa jatkuisi ilman ehdotettua muutostakin.

Ehdotuksen mukaan sosiaalietuuksien ja palkan samanaikainen maksaminen pitäisi sallia lähinnä pitkäaikaistyöttömille. Maksatus voisi jatkua enintään vuoden työllistymisestä. Jotta järjestelmää ei käytettäisi väärin, voisi työtön saada tämän edun esimerkiksi vain kerran elämässään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat