Mainos

Yrittäjien perheenjäsenten asema ei parantunut – työttömyysturvan epäselvyydet puhuttavat

Työttömyysturvalain vuoden vaihteessa voimaan astunut uudistus ei paranna yrittäjien perheenjäsenten asemaa, vaikka Suomen Yrittäjät sitä toivoivat. Ongelma on siinä, että perheyrityksessä työskentelevä henkilö voidaan katsoa muussa lainsäädännössä työntekijäksi, mutta työttömyysturvalainsäädännössä hän onkin yrittäjä.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden johtaja Harri Hellstén kertoo, että perheenjäsenet ovat usein palkansaajan työttömyyskassassa vakuutettuina, mutta koska toiminta on ollut työttömyysturvalain silmissä yrittäjätoimintaa, he eivät saakaan sieltä päivärahaa työn loputtua.

– Toinen ongelma on se, että kun henkilö katsotaan yrittäjäksi, pääsääntöisesti yritystoiminta pitäisi lopettaa kokonaan eli sen varsinaisen yrittäjänkin pitäisi lopettaa toimintansa, että perheenjäsenet saisivat työttömyysturvaa, Hellstén päivittelee.

Tästä on laissa poikkeuksia, mutta yrittäjät ja heidän perheenjäsenensä eivät niitä tiedä.

– Karkeasti voi sanoa, että joka toinen yrittäjän sosiaaliturvaan liittyvä puhelu, joka meille tulee, koskee perheenjäsenen työttömyysturvaa.

Suomen Yrittäjät on esittänyt, että yrittäjämääritelmä pitäisi muuttaa tavalla, joka vastaisi yrittäjän eläkelain määritelmää. Vähintään perheenjäsenet jotka eivät omista yrityksestä mitään, pitää poistaa työttömyysturvassa yrittäjämääritelmän alta, sanoo Hellstén.

– Työministeri on luvannut, että tähän tulee korjaus lähiaikoina, mutta yhtä hyvin muutos olisi voitu tehdä tässä yhteydessä, kun yrittäjäkäsite muutenkin avattiin.

Parannus toiminimiyrittäjille

Toiminimiyrittäjien asema on parantunut lainmuutoksen seurauksena. Heidän ei enää tarvitse poistaa itseään verottajan rekistereistä, vaan työttömyysetuuden voi saada, kun lopettaa yel-vakuutuksen ja yrityksen toiminnan ja ilmoittaa asiasta TE-toimistoon.

– Eli y-tunnus ei kerro enää yhtään mitään siitä, oletko yrittäjä vai et, Hellstén sanoo.

Uudistus myös helpottaa toiminimiyrittäjän paluuta työntekoon.

– Toiminnan voi käytännössä sormia napsauttamalla polkaista milloin tahansa uudelleen käyntiin lopettamisen jälkeen, jos saa asiakkaan. Ei tarvitse ilmoittaa mihinkään rekistereihin. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.