Yrittäjät: Uusi yt-laki haittaa yritysten kasvua

Kyselyn mukaan yli puolet 15-19 henkilöä työllistävistä yrityksistä ei aio lisätä henkilöstöään, koska yhteistoimintalaki laajenee vuodenvaihteessa koskemaan myös aiempaa pienempiä yrityksiä.

Yritysten mielestä uusi yhteistoimintalaki haittaa yritysten kasvua ja lisää pätkätöiden teettämistä. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan lain koetaan myös lisäävän alihankintaa ja vuokratyövoiman käyttöä.

Yhteistoimintalaki laajenee vuodenvaihteessa koskemaan myös 20-29 henkeä työllistäviä yrityksiä. Suomen Yrittäjien mukaan laajeneminen lisää kohtuuttomasti yritysten byrokraattisia velvoitteita.

Kyselyn mukaan jopa hieman yli puolet 15-19 henkilöä työllistävistä yrityksistä arvioi jättävänsä henkilöstöä lisäämättä vuoden vaihteessa voimaan tulevien muutosten vuoksi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vaatii, että maan hallitus ryhtyy nopeisiin toimiin lain epäkohtien poistamiseksi. Järventaus vaatii paluuta lain aiempaan soveltamisalaan eli yli 29 henkeä työllistäviin yrityksiin.

Järventauksen mielestä lain soveltamisalan laajentamiselle ei ole tarvetta, sillä työministeriön työbarometrin mukaan pienyritysten työntekijät ovat jo entuudestaan olleet tyytyväisiä yhteistoimintaan työnantajan kanssa.

Uuden yhteistoimintalain velvoitteita työnantajalle

Järventauksen mukaan uusi yt-laki on herättänyt yrittäjissä ärtymystä, sillä lain koetaan jäykistävän aiempaa, muotovapaata yhteistoimintaa työntekijöiden kanssa. Niin ikään byrokratian lisääntyminen koetaan ongelmaksi pienyrityksissä, joissa ei ole ollut tarvetta erilliselle henkilöstöhallinnolle.

Yt-lain kustannukset arvioidaan kyselyssä selvästi suuremmiksi kuin sen tuottamat hyödyt.

- Joillekin yrityksille tämä saattaa olla korsi, joka katkaisee kamelin selän, Järventaus luonnehti.

Hakaniemessä ihmetellään

SAK:ssa kummastellaan Suomen Yrittäjien valituksia uudesta laista. Johtaja Lauri Lylyn korvissa valitukset kuulostavat ylimitoitetuilta, sillä hänen mukaansa yt-laki ei juuri lisää 20-29 henkeä työllistävien yhtiöiden byrokratiaa.

- Sellaiselle yritykselle, joka hoitaa henkilöstöpolitiikkansa asiallisesti, tämä ei ole mitenkään ylivoimaista, Lyly sanoo.

Lyly pitää liioitteluna väitteitä siitä, että yt-lain piiriin joutuminen rajoittaisi alle 20 hengen yritysten kasvua.

- Ei näin tapahtunut silloinkaan, kun raja kulki 30 hengen yrityksissä, Lyly painottaa.

Lylyn mukaan luottamusmiehet ovat viestittäneet, että myös alle 30 hengen yrityksissä henkilöstö kaipaa enemmän tietoa yrityksen toiminnasta ja tulevaisuudesta.

- Palkansaajille työsuhteiden epävarmuus on kaikkein suurin ongelma. Me haluamme saada yhteistoimintaan hieman enemmän tulevaisuuden ennakointia, yritysten toimintaympäristö on nykyisin niin turbulentti, Lyly perustelee.

Suomen Yrittäjien joulukuun alkupuolella tekemään kyselyyn vastasi 1151 yli kymmenen henkeä työllistävää yritystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat