Mainos

Yrittäjät tiukkana: Palkaton sairauslomapäivä ja nuorelle pienempi palkka

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus esittää kovia lääkkeitä, jotta nuorisotyöttömyyttä saataisiin pienemmäksi.

Yrittäjien mallissa oppisopimuskoulutuksessa olevalle nuorelle maksettaisiin aluksi vain kolmasosa vähimmäispalkasta. Osaamisen karttuessa palkka nousisi ja sitä ennen erotus katettaisiin työmarkkinatuella.

– Saksassa on käytössä tällainen malli ja vieläpä ilman erillistä työmarkkinatukeakin, Järventaus lisää.

Järventauksen mukaan osasyy nuorten työttömyyteen on, että yrittäjät eivät voi palkata heitä oppisopimussuhteeseen nykyisillä palkoilla.

– Tämä tiedetään, mutta hallitus siirsi asian työmarkkinajärjestöille. Työmarkkinamallin uudistaminen olisi pitänyt aloittaa nuorista, Järventaus sanoo.

Sairastelu työntekijän piikkiin

Toinen yrittäjien esittämä keino, joka herättää laajaa vastustusta, on ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi. Tällöin sairastuneelle työntekijälle ei maksettaisi palkkaa ensimmäiseltä poissaolopäivältä.

Suomen Yrittäjien laskelman mukaan karenssi toisi pk-yrityksille lähes 700 miljoonan euron vuosisäästöt. Ruotsissa karenssi otettiin käyttöön jo 1990-luvun alkupuolella ja se puolitti lyhyiden poissaolojen määrän.

– Suomessa lähtötilanne ei ole näin paha, mutta arvioimme, että tällä saataisiin myös työpanosta lisää 10 000 henkilötyövuoden verran, sanoo Järventaus.

Järventaus patistaa poliitikkoja tekemään vaikeita päätöksiä.

– Hallitukset ja eduskunnat yksi toisensa jälkeen ovat ulkoistaneet ison osan niille kuuluvaa valtaa työmarkkinaosapuolille, Järventaus sanoo.

(MTV3)

Katso toimitusjohtaja Jussi Järventauksen haastattelu Torstaikabinetissa: (Huomenta Suomi 29.3.2012)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja