Mainos

Yrittäjät: Tanskasen paketti hyvä, pankit saatava mukaan

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus on ilahtunut selvitysmies Antti Tanskasen tuoreistaehdotuksista yritysrahoituksen elvyttämiseksi.

Tanskasen paketti vaatisi yli kymmenen miljardin euron lisärahoituksen. Hän ehdottaa yrityslainoihin viittä miljardia euroa. Valtion rahoitusyhtiön Finnveran kotimaista rahoitusta hän kasvattaisi miljardilla eurolla, ja viennin erityisrahoitukseen esitys toisi viisi miljardia lisää.

- Tämä on kokonaisuudessaan hyvä ja tärkeä paketti. Toteutessaan tämä parantaisi selvästi yritysrahoituksen tilannetta, Järventaus arvioi.

"Pankkien luottopäälliköille uudet ohjeet"

Tanskanen myös opastaa valtiota tarjoamaan pankeille pääomalainan mahdollisuuden niiden omien pääomien täydennykseksi.

Järventaus huomauttaa, että paketin toteutuminen edellyttää pankeilta ajatusmaailman muutosta. Muun muassa riskiarvioinnin aikaperspektiiviä olisi tarkistettava, kun omaisuusarvot laskevat nyt noustakseen taas tulevaisuudessa.

- On haaste, millä tavalla pankit todella saadaan ottamaan pääomalainaa ja muuttamaan omaksuttuja käytäntöjä enemmän ns. pitkän sihdin toimintatapojen suuntaan.

Järventaus näkee, että paketin hyväksymisen jälkeen sen toteutuminen on vain tahdosta kiinni.

- Haluamme uskoa, että pankkien ylin johto antaa uudenlaisia eväitä luottopäälliköille ja pankinjohtajille kentällä.

"Ratkaisuilla on kiire"

Tanskanen räätälöi esityksensä muutamassa viikossa elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen pyynnöstä. Samaan aikaan yritykset ovat kertoneet jatkuvasti lomautuksista ja irtisanomisista. Myös Suomen yrittäjien saamat tiedot kertovat luototuksen ongelmien syvenemisestä.

- Yksittäiset tiedot yrittäjäkentästä kertovat luottolamasta tai vähintääkin sen uhasta. Tämä ennakoi sitä, että tilanne on vaikeutumassa myös laajemman joukon osalta.

- Näillä ratkaisuilla on todellakin kiire. Minulla on myös se käsitys, että valtioneuvosto aikoo toimia nopeasti, Järventaus sanoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.