Yrittäjät: Loma-ajan sairastelusta miljoonakustannukset työnantajille

Vuosiloman aikana sairastava voi nyt vaihtaa vuosilomapäivät sairauslomaksi ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen.

Viime lokakuussa vuosilomalakiin tehdyn muutoksen vaikutukset testataan kunnolla ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Yrittäjäliitto on huolissaan lakimuutoksen kustannuksista työnantajalle.

Lain mukaan työkyvyttöminä vietetyt vuosilomapäivät voi siirtää, jos asianmukainen sairaustodistus löytyy. Myös ulkomailla kirjoitetun sairaustodistuksen tulee kelvata, kunhan sen on kirjannut laillistettu lääkäri, ja todistuksesta ilmenee tauti sekä työkyvyttömyyden pituus. Muutos koskee vain niitä, joille vuosilomaa automaattisesti kertyy.

Ennen muutosta ensimmäiset seitsemän työkyvyttömyyspäivää eivät olleet siirrettävissä. Laki kirjoitettiin uudestaan EU:n työaikadirektiivin vuoksi.

Pk-yritysten etujärjestö Suomen Yrittäjät on huolissaan lain kustannuksista työnantajille. 

– Tästä aiheutuu suomalaisille yrityksille kahdensadan miljoonan euron lisäkustannukset vuosittain, sanoo etujärjestön varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

– Halvempaa olisi ollut se, että olisi otettu ainakin yhden päivän karenssi käyttöön.

– Meillä vuosilomamalli on toiminut muutenkin. Ei ollut sellaista ongelmaa, jota tällä lailla on haluttu ratkaista.

Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen ei ole vielä kuitenkaan soitettu lakiin liittyen. Vuosiloman aikana sairausloman hakeminen onkin vähäistä, vahvistaa Työterveyslaitos. 

– On tullut kyllä pyyntöjä sairaslomien kirjoittamisesta vuosiloman aikana, ei hirveästi mutta on kyllä joka päivä. Ihan pienestä nuhakuumeesta ei lähdetä heti pyytämään sitä lomatodistusta, kertoo Työterveyslaitoksen Juha Liira. Liira toimii myös Mehiläisen työterveyslääkärinä.

Lue myös:

    Uusimmat