Mainos

Yrittäjät: Käteisostojen rajoituksille ei tarvetta

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä harkitsee, olisiko käteisen käyttöä syytä rajoittaa. MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm ei näe käteisostojen rajoituksille tarvetta.

– Näkisin, että käteismaksamiselle on tietty tilaus. On tiettyjä tilanteita, joissa se on ihan luonteva tapa hoitaa maksuja.

Taustalla tavoite vähentää harmaata taloutta

Työ- ja elinkeinoministeriö pohtii, onko syytä rajoittaa käteisen rahan käyttöä. Harkinnassa on muun muassa se, pitäisikö lailla säätää, millaisissa ostotilanteissa käteistä voi käyttää. Ministeriö pohtii myös, pitäisikö rajoittaa suurten ostosten maksamista käteisellä.

Ministeriön selvitystyön taustalla on tavoite vähentää harmaata taloutta. Suuri osa harmaaseen talouteen liittyvästä rahasta liikkuu käteisenä.

Nykyisin kaikki yrittäjät eivät edes ota korttimaksua vastaan. Käteistä käytetään yhä paljon esimerkiksi ravintola-alalla.

Suomalaisten käteisen käyttö on vähentynyt pitkään. Finanssialan keskusliiton mukaan noin neljännes maksaa päivittäisostokset käteisellä.

Käteisen rahan käytöstä voi kertoa näkemyksensä 13. lokakuuta asti otakantaa.fi-sivustolla.

Suomi on jo korttimaksamisen maa - Lindholmin mukaan nyt jo vähintään 75 prosenttia ostoksista on korttimaksuja. Lindholmin mukaan ministeriön kaavailuissa on kuitenkin ongelmia.

– Tietyillä toimialoilla muutaman euron käteismaksun hoitaminen on nopeaa ja sujuvaa. Vaikka Suomessa on kehittynyt maksutekniikka, ainahan se ei toimi. On tilanteita, jolloin maksupääte on jumissa. Täytyy miettiä myös kuluttajia, joilla on maksuhäiriöitä eikä korttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön kaavailujen taustalla on ajatus harmaan talouden torjumisesta. Suomen Yrittäjien Lindholm kuittaa tämän argumentin näin:

– Onhan näitä tapauksia kassan ohi myymisestä olemassa, mutta näkisin, että harmaan talouden suuret eurot pyörivät jossakin muualla kuin muutamien eurojen käteisotoissa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.