Mainos

Yrittäjät: Epävarmuus riittävä syy määräaikaisuuksiin

Yrittäjät patistavat valtiota säätämään poikkeuslain, jolla kevennettäisiin työehtoja. Määräaikaisen työsuhteen perusteeksi yrittäjien mielestä riittäisi se, että markkinatilanne on epävarma.

Tällainen säännös oli käytössä määräaikaisena 1990-luvulla.

Käytännössä yrittäjät haluaisivat laatia määräaikaisia työsopimuksia nykyistä kevyemmin perustein ja sopia paikallisesti palkanalennuksista.

SAK tyrmää ajatuksen, mutta yrittäjien mielestä poikkeusolot vaativat poikkeuksellisia keinoja.

- Minusta tässä pitäisi katsoa yksilön näkökulmasta asioita, kysyä työntekijältä tai työttömäksi joutuneelta, olisiko mukava päästä töihin vai ei, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

- Myös valtiovallalla on oma mahdollisuutensa harkita asioita siihen katsomatta, mitä mieltä eri etutahot asiasta ovat. Tässä on syytä harjoittaa kokonaisuudessaan vastuullista politiikkaa, joka vähentää taantuman seurauksia mahdollisimman paljon.

Yhtä synkkää kuin lamavuosina

Taloussynkkyys painaa yhä useamman yrityksen näkymiä. Odotukset ovat olleet viimeksi näin alhaalla lamavuosina 1990-1993.

Rahoituksen saatavuus on entistä suurempi ongelma yrityksille.

- Muita useammin kasvuhakuisemmat, nuoremmat ja vientiyritykset ovat törmänneet ongelmiin rahoituksen saatavuudessa, kertoi Suomen Yrittäjien ekonomisti Harri Hietala.

Suhdannekäänne tuo yrityksille vaikeuksia normaalin bisnekseen pyörittämiseen tarvittavan käyttöpääoman rahoitukseen. Järventauksen mukaan maksuvalmius on keskeinen haaste tulevaisuudessa.

Pankeilta toivotaan "asiakaslähtöisyyttä"

Järventauksen mukaan ensisijaisena tavoitteena on turvata pankeista saatava rahoitus. Järventaus toivoo pankkien toimivan nykyistä "asiakaslähtöisemmin".

- Tällä emme syyllistä pankkeja, vaan haluamme peräänkuuluttaa keskustelua siitä, että katsottaisiin vähän pitemmälle esimerkiksi vakuusarvoja arvioitaessa, kun nyt tiedossa on, että vakuusarvot laskevat, Järventaus sanoi.

Yritykset hamuavat nyt pankkilainaa innokkaasti. Suomen Pankin tilastojen mukaan rahalaitosten yrityksille myöntämän lainakannan vuosikasvuvauhti on ollut noin 20 prosenttia.

Suomen Yrittäjien kyselyyn vastasi väkeä vajaasta 2700 yrityksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.