Mainos

Yrittäjänaiset: Lapsi maksaa 10 000 euroa, yhteiskunnan autettava

Yrittäjänaiset vaativat yhteiskuntaa mukaan kustantamaan äitiysloman kustannuksia. Yrittäjänaisten Keskusliiton mukaan yksi lapsi maksaa työnantajalle noin 10 000 euroa. Kustannukset lankeavat naisen työnantajalle, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa kulut maksetaan verorahoilla.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on asettanut työryhmän pohtimaan vanhempainvapaajärjestelmän uusimista.

- Olen pyytänyt naisyrittäjiltä laskelmia siitä, mitä maksaa, kun työntekijä tulee raskaaksi. Esimerkiksi lähihoitajan kohdalla tämä summa on 12 400 euroa. Ja sitten, kun alle 10-vuotias sairastuu, niin usein äiti jää hoitamaan häntä - tällöin summa kohoaa 20 000 euroon. Sitä pienyrittäjä ei kestä, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Yrittäjänaisten Keskusliiton toimitusjohtaja Marjukka Karttunen.

Karttunen vaatii, että yhteiskunta lähtisi mukaan maksamaan summaa. Hän muistuttaa, että ruoan alv-alennukseen löytyi 500 miljoonaa euroa suhteellisen helposti:

- Meidän laskelmien mukaan tämän äitiysloman kustannuksen korjaus maksaisi alle 100 miljoonaa euroa. Pikkuraha siis, jos näin vertailee.

Karttusen mukaan esimerkiksi kampaamo- ja kauneudenhoitoalalla työpaikat ovat vähissä, eikä nuoria naisia haluta hevin palkata.

- Mutta eihän kukaan mieskään voi haluta, että oma vaimo tai tytär häviää työhaastattelussa tyhmemmälle miehelle vain sen takia, että nainen voi tulla raskaaksi.

Karttunen myös pohtii, onko Suomi naiskielteinen yhteiskunta, jossa miesvaltaiset alat kaivautuvat poteroihin, jotta säästyisivät näiltä perhevapaiden kustannuksilta.

-Äitiriskin tasaus on tahdon asia, sanoo toimitusjohtaja Marjukka Karttunen (Huomenta Suomi 3.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.