Mainos

Yrittäjäin Fennian liikevoitto puolittui

Vakuutusyhtiö Yrittäjäin Fennian viime vuotta rasittivat useat suurvahingot, kuolemaan johtaneiden työtapaturmien huomattava lisääntyminen ja mm. varautuminen suomalaisten keski-iän pidentymiseen. Sijoitustoiminta tuotti kuitenkin edellisvuotta enemmän ja yhtiö onnistui lisäämään markkinaosuuttaan neljän suuren kilpailijansa kustannuksella.

Yhtiön liikevoitto lähes puolittui edellisvuoden 86 miljoonasta 45 miljoonaan markkaan. Vähennyksestä vajaa puolet syntyi siitä, että yhtiö varautui suomalaisten eliniän pidentymiseen. Edellisen kerran ikätarkastus tehtiin 80-luvun alussa. Maksutuloa yhtiö keräsi lähes 11 prosenttia edellisvuotista enemmän, millä maksutulo puhkaisi 1 miljardin markan rajan.

Yhtiön historian suurin yksittäinen vahinko tuli vuoden lopussa, kun Taalintehtaalla paloi hitsauslankatehdas. Lopullinen korvaussumma ratkeaa myöhemmin, mutta tiedossa on vähintään 30 miljoonan markan korvaus. Lisäksi yhtiö joutui korvaamaan 16 yli 1 miljoonan markan vahinkoa, mikä on toimitusjohtaja Kari Elon mukaan yhtiön markkinaosuuteen suhteutettua enemmän. Kaikkiaan Suomessa tapahtui sata tällaista suurvahinkoa.

Alihankinta lisännyt työtapaturmia

Elon mukaan myös kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä kolminkertaistui: nyt korvattavaksi tuli 22 tapausta, kun vuotta aiemmin niitä oli seitsemän. Elo kertoi, että työtapaturmien lisääntyminen johtuu alihankintatyön lisääntymisestä. Se on myös osoitus, että myös pk-yritysten pyörät pyörivät käytännössä täysillä.
-Kun on on kova kiire, ei huomata toisten tekemisiä, hän sanoi. Elon mukaan Y-Fennia aikookin kampanjoida 70-vuotistilaisuuksissaan työturvallisuudesta.

Korvauskulujen kasvu näkyi yhtiön vahinkosuhteen heikkenemisenä 87:stä 93 prosenttiin. Sen sijaan lisääntynyt asiakaskunta pystyttiin hoitamaan entisellä henkilöstöllä ja kulut eivät juuri kasvaneet. Sijoitustoiminnasta yhtiö sai 208 miljoonaa markkaa, kun vuotta aiemmin se tuotti 160 miljoonaa.

PK-yritysten oma vakuutusryhmä toteutuu viimein

Elo sanoi, että pienten ja keskisuurten yritysten oma vakuutusryhmä on ollut pidemmän ajan tavoite ja nyt tätä työtä päästään kunnolla viemään eteenpäin. Hänen mukaansa ryhmän tehtävänä on osaltaan huolehtia siitä, että pk-yrityksille tärkeät kysymykset etenevät yhteiskunnassa. Näihin kuuluu yrityksiä rassaavan byrokratian vähentäminen ja työnantajamaksujen kehittäminen.

Varsinaisessa vakuutustoiminnassa tuotteita luvataan räätälöidä entistä paremmin yrittäjille sopiviksi. Elon mukaan esimerkiksi henkivakuuttamisessa voidaan hakea uusia malleja. Hän ei suostunut ottamaan kantaa siihen, tarvitaanko pk-yritysten finanssiryhmän vahvistukseksi myös pankki puhumattakaan siitä, mistä löytyisi sopiva.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja