Mainos

Yrittäjä tienaa palkansaajaa paremmin

Yrittäjillä on verotietojen mukaan viidenneksen paremmat tulot kuin palkansaajilla. Työtuntia kohti tulot verojen jälkeen jäävät pienemmäksi kuin palkansaajilla selviää Suomen Yrittäjien tuoreesta selvityksestä.

Vuoden 2003 verotustietojen mukaan yrittäjien bruttotulot olivat 21 prosenttia suuremmat kuin palkansaajilla ja vajaat 50 prosenttia suuremmat kuin maataloustuottajilla. Yrittäjien käteen jäävät tulot olivat 24.160 euroa eli 16 prosenttia suuremmat kuin palkansaajilla keskimäärin vuonna 2003.

Yrittäjät maksoivat suuremmista tuloistaan suhteellisesti enemmän veroa ja näin ollen käteen jäävien tulojen välinen ero oli pienempi kuin bruttotuloissa.

Yrittäjä tekee pitkää päivää

Yrittäjien tekemien työtuntien määrä on 22 prosenttia suurempi kuin palkansaajilla. Työtuntia kohti laskettu käteen jäävä tulo jäi yrittäjillä palkansaajia pienemmäksi vuonna 2003. Yrittäjinä toimivia henkilöitä on sekä pienituloisissa tuloluokissa että suurituloisimmissa tuloluokissa suhteellisesti enemmän kuin palkansaajia. Näin kolmanneksella yrittäjistä veronalaiset tulot jäivät vuonna 2003 pienemmiksi kuin metalliteollisuuden minimipalkka tuona vuonna. Vastaavasti 1039 yrittäjällä kaikkiaan runsaasta 180 000 yrittäjästä veronalaiset tulot ylittivät 300 000 euroa.

Lakisääteiset vakuutusmaksut mukaan lukien yrittäjien keskimääräinen kokonaisveroaste oli 36,1 prosenttia, kun se palkansaajilla oli 30,0 prosenttia. Yrittäjien ankarampaa verotusta korottaa erityisesti YEL-vakuutusmaksu, joka oli 21, 4 prosenttia YEL-työtulosta, palkansaajan työeläkemaksun ollessa 4,6 prosenttia.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 17.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.