Mainos

YouTube-jutussa päätös huomenna

Taideaineiden opettaja vaatii 2000 euron korvauksia väliaikaisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä, joita hänelle aiheutui, kun koulupoika kuvasi koulun juhlassa hänen lauluesityksen ja laittoi videon YouTube-internetsivuille.

Nurmeksen käräjäoikeus antaa huomenna kansliapäätöksen jutussa, jossa 15-vuotiasta lieksalaista poikaa syytetään kunnianloukkauksesta.

Koulupoika laittoi luvatta internetin YouTube-sivustolle videoleikkeen opettajastaan, joka lauloi koulun vappujuhlissa. Videon otsikko oli Karaoke of the mental hospital. Myös opettajan nimi oli mainittu videon yhteydessä.

Oikeuden käsittely käytiin tänään Lieksan istuntosalissa. Oikeus päätti käsitellä asian julkisena, vaikka vastaaja pyysi suljettua käsittelyä.

Syyttäjä vaati lehtorin lauluesityksen videoineelle ja julki laittaneelle 15-vuotiaalle lieksalaiselle koulupojalle rangaistusta kunnianloukkauksesta ja muutamia kymmeniä päiväsakkoja. Koulupojan mukaan vappuvitsiksi tarkoitetusta videonpätkästä kehkeytyi mediashow.

Kuvaamataidon opettaja kertoi tänään oikeudessa miten syvästi video oli loukannut häntä. Kunnianloukkauksen ja järkytyksen lisäksi hän oli kärsinyt ahdistuneisuudesta ja masennuksesta ja joutunut näiden vuoksi myös käymään lääkärissä.

Opettaja vaatii 2000 euron korvauksia väliaikaisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä.

Loppulausunnossaan opettaja kuitenkin korosti asianajajansa välityksellä toivovansa selkeää, linjakasta ratkaisua siitä, mikä tämän kaltaisissa tapauksissa on oikein ja mikä väärin.

Tänään Lieksassa käyty oikeudenkäynti on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se on saanut osakseen paljon julkisuutta ja sen odotetaan linjaavan tulevia tapauksia.

Opettaja vältteli kontaktia

15-vuotias poika myönsi oikeudessa laittaneensa videon internetiin, mutta ei myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänen asianajaja esittikin, ettei häntä tuomittaisi rangaistukseen.

Puheenjohtaja kuuli oikeudessa myös pojan vanhempia. Vanhempien mukaan opettajalta on yritetty pyytää anteeksi.

- On yritetty hakea paikkaa missä pyytää anteeksi. Opettaja on vältellyt kontaktia ja tehnyt rikosilmoituksen, pojan vanhemmat sanoivat salissa.

Tuomioistuin ei määrännyt käsittelyä salaiseksi, vaikka pojan asianajaja oli sitä vaatinut. Kunnianloukkauksesta syytetty poika ei myöskään peitellyt kasvojaan oikeussalissa.

Oikeuden päätös ennakkotapaus

Opettaja teki toukokuussa poliisille rikosilmoituksen nettiin laitetusta videosta. Syyte kunnianloukkausesta nostettiin heinäkuussa, ensimmäistä kertaa Suomessa nuorelle ihmiselle.

- Rajanveto sen suhteen, miten sananvapautta saadaan käyttää ja minkälainen vastuu siihen liittyy on merkittävä näkökohta, syyttäjä Osmo Manninen kertoi MTV:n uutisille heinäkuussa.

Toisen kunnianloukkauksesta internetissä on luettu muutama tuomio 2000-luvulla, mutta nettivideoista tai muusta herjaavasta materiaalista tehtyjen kunnianloukkauskanteiden määrä on kasvussa.

Oikeustieteen tohtori Ari-Matti Nuutilan mukaan kasvu liittyy osittain netin alhaiseen julkaisukynnykseen, osittain ihmisten asenteiden muutokseen.

- Ihmiset eivät niin paljon nykyäään juoruile puhelimessa, vaan pikemminkin verkossa. Ihmiset kokevat kunniansa entistä tärkeämmäksi perusoikeudeksi, Nuutila sanoi MTV:n uutisille heinäkuussa.

Kunnianloukkauksista rangaistaan Suomessa yleensä lievillä sakoilla.

Oikeus päätti käsitellä asian julkisena, vaikka vastaaja pyysi suljettua käsittelyä.

(MTV3-Johanna Sainio)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.