Mainos

Youth Against Drugs: Kannabissakottaminen lopetettava

Tämä, jos mikä on poikkeuksellista. Huumeidenvastainen järjestö esittää lainsäädännön lieventämistä pössyttelijöiden osalta. Perusteluna pelko käyttäjien leimaantumisesta.

– Sakkorangaistuksesta luopumisella voitaisiin ehkäistä kannabiksen käyttäjien syrjäytymistä ja ajautumista yhteiskunnan marginaaliin, jopa yhteiskunnan ulkopuolelle, tiivistää Rosita Juurinen, YAD:n toiminnanjohtaja.

"Huomautus riittäisi"

Juurinen vaatii kohtuullisempia seuraamuksia. Mitä tämä tarkoittaa?

– Tärkeää olisi, että kiinnijäämisen seurauksia kevennettäisiin. Rikosilmoitus, kuulustelut, syyteharkinta, kotietsinnät, käyttörikossakon vahvistaminen oikeudessa, Juurinen luettelee.

Järjestön mukaan huomautus riittäisi ja säästöjäkin syntyisi.

– Tällä olisi niitä vaikutuksia, että voitaisiin säästää poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja tarpeellisempiin kohteisiin kuten muu huumausainerikollisuus ja sen kitkeminen.

Ministeriö: "Tarkoittaisi lisää töitä"

Sisäasiainministeriössä nykylainsäädäntö saa täyden tuen.

– Huomautuskäytäntö antaisi viestin kannabiksen käytön hyväksyttävyydestä ja voisi lisätä sen käyttöä, tiivistää sisäasiainministeriön poliisiosaston varajohtaja Pentti Saira sanoo.

Sairan mukaan sakottamisesta luopuminen tarkoittaisi lisää töitä poliisille.

Tietovuotoja pelätään

Järjestöt myös kritisoivat poliisin oikeutta pitää huumausainerikoksista rekisteriä. Jos A-klinikan johtajaa on uskominen, poliisin tietojärjestelmään kirjattavista huumausainemerkinnöistä olisi syytä luopua, sillä merkintä saattaa heikentää nuoren opiskelu- ja työnsaantimahdollisuuksia.

– Pitäisi luopua ehdottomasti tästä rekisterimerkinnästä tämäntyyppisissä rikoksissa, jotka ei ole niin vakavia yhteiskunnallisista, koska se muodostaa oheisrangaistuksen, joka on paljon vakavampi sosiaalisilta seuraamuksiltaan kuin varsinainen sakkorangaistus, perustelee A-klinikkasäätiön toiminnanjohtaja Olavi Kaukonen.

– Tällä hetkellä aika iso ongelma on se, että työpaikoille, opiskelupaikoille, tahoille, joille tiedot ei kuuluu, vuotaa tietoja poliisirekisterista, Juurinen paljastaa.

Poliisin ohella kansa antaa vahvan tuen nykykäytännölle. MTV3 Uutisten teettämän selvityksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista kannattaa sakkorangaistusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.