Mainos

Yöunen määrällä vaikutusta sairauspoissaoloihin

Yöunien pituus on yhteydessä sairauspoissaolojen määrään, ilmenee Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Helsingin yliopiston tutkimuksesta.  

Optimaalinen yöunen pituus on tutkimuksen perusteella seitsemästä kahdeksaan tuntia. Naisilla täsmällinen aika on 7 tuntia ja 38 minuuttia ja miehillä 7 tuntia ja 46 minuuttia.   

Optimaalisen ajan nukkuvilla näyttää olevan vähemmän sairauspoissaoloja kuin niillä, jotka nukkuvat alle kuusi tuntia tai yli yhdeksän tuntia. Korkeintaan viisi tuntia tai vähintään kymmenen tuntia nukkuvat olivat vuosittain noin 5–9 päivää enemmän poissa töistä.  

Tutkimuksesta ilmenee myös, että unettomuus, liian aikaisin herääminen, väsymyksen tunne ja unilääkkeiden käyttö lisäsivät poissaolopäivien määrää.  

– Optimaalinen unen pituus on tärkeää, sillä liian pitkä tai liian lyhyt yöuni voivat kertoa terveysongelmista ja lisätä poissaoloja työstä, kertoo erikoistutkija Tea Lallukka Työterveyslaitoksesta.

Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä tieteellisessä Sleep-aikakauslehdessä. Siinä oli mukana 3760 suomalaista työntekijää, jotka olivat iältään 30–64-vuotta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.