Mainos

Yöllä rikottiin pakkasennätyksiä

Oulun läänissä ja Lapin läänin eteläosissa yllettiin paikoin 40 miinusasteeseen. Sallan kirkonkylässä pakasta oli peräti 40,2 astetta. Kova pakkanen on hidastanut päivällä joidenkin junien matkaa.

Viime yönä on mitattu tämän talven korkeimpia pakkaslukemia eri puolilla maata. Erityisen hyytävää oli Oulun läänissä ja Lapin läänin eteläosissa, missä yllettiin paikoin jopa 40 miinusasteeseen.

Talven epävirallinen pakkasennätys on nyt Sallan kirkonkylän hallussa, jossa noteerattiin viime yönä peräti 40,2 astetta. Muita liki 40-asteisia paikkakuntia olivat mm. Kuusamo, Kuhmo ja Taivalkoski. Ylipäätään Oulun läänissä ja Lapin läänin eteläisissä osissa mitattiin yleisesti 35-40 asteen pakkaslukemia.

Mutta lämmintä ei ollut muuallakaan maassa, sillä esimerkiksi Pohjanmaan Alajärvellä käytiin 34:ssä, Kauhavalla 28:ssa ja Vaasassa 25 miinusasteessa. Helsingissä mitattiin yöllä Kaisaniemessä kylmimmillään 23,4 astetta ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla peräti 25,4 astetta.

Lauhinta oli maan lounaisosissa, missä esimerkiksi Maarianhaminassa mitattiin 13,2 ja Märketissä vain 7,1 pakkasastetta.

Kovat pakkaset eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan hellitä otettaan uudenvuoden aattona päivälläkään, vaan pakkaslukemat kieppuvat suuressa osassa maata yön lukemissa.

Pakkanen hidastaa liikennettä

Kova pakkanen on hidastanut joidenkin junien matkaa. VR:ltä kerrotaan, että muutamat pohjoisesta etelään tulevat kaukojunat ovat myöhässä puolesta tunnista tuntiin.

Ongelmia ovat aiheuttaneet veteureihin tulleet pienet viat. Vikoja syntyy pöllyävän lumen päästessä sähkölaitteisiin tai paineilmajärjetelmien jäätymisestä. VR:n mukaan valtaosa junaliikenteestä kulkee kuitenkin aikataulussa kovasta pakkasesta huolimatta.

VR:ltä kerrotaan, että myöhästymisiä on myös Venäjältä tulevien junien aikatauluissa. Se johtuu kuitenkin niiden suuresta matkustajmäärästä, sillä venäläiset tulevat sankoin joukoin Suomeen uudenvuoden viettoon. Venäjän reittijunien lisäksi Suomeen ajetaan uutena vuotena 13 tilausjunaa, mikä osaltaan hidastaa rajamuodollisuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.