Mainos

Yöjunaliikenne jatkuu ensi syksyyn

Yöjunaliikenne jatkuu ennallaan ensi vuoden syksyyn asti. Lahden oikoradan valmistumisen jälkeen yöjunaliikenteen suosion uskotaan hiipuvan.

Itä-Suomen ja Helsingin ja Turun välistä yöjunaliikennettä on tarkoitus jatkaa ensi syksyyn asti. Liikenneministeri Susanna Huovisen (sd.) mukaan sisämaan yöjunaliikenne palvelee nyt useita sellaisia matkustajaryhmiä, muun muassa opiskelijoita ja lomamatkailijoita, joiden kannalta liikenteen lakkauttamien jo vuoden alusta olisi ollut kohtuutonta.

Syyskuun jälkeen sisämaan yöliikenteen ostoja ei enää jatkettaisi. VR oli esittänyt ostojen lopettamista jo vuodenvaihteessa. Sopimukseen sisältyy Turku-Joensuu-välin lisäksi yöjunaliikenne välillä Helsinki-Kontiomäki-Oulu.

- Koska lakkauttamisen yhteydessä olisi tullut kuitenkin järjestää uutta korvaavaa liikennettä, olisi siitä saatava taloudellinen hyöty myös jäänyt suhteellisen pieneksi suhteessa siitä matkustajille aiheutuviin haittoihin ja kustannuksiin, ministeri Huovinen perusteli päätöstä.

Matka-ajat Itä-Suomeen lyhenevät selvästi, kun oikorata välille Lahti-Kerava valmistuu syyskuussa 2006. Tämän vuoksi on odotettavissa, että nykyisten yöjunien päivävaunumatkustajat ja noin puolet makuuvaunumatkustajista siirtyvät käyttämään selvästi nopeutuneita päiväjunayhteyksiä. Tällöin sisämaan makuuvaunuliikennöinnin tappiot syvenisivät liikenneministeriön arvion mukaan 4,5 miljoonasta eurosta 10 miljoonaan.

Yöjunien lakkauttamista vastustetaan adressilla

Opiskelijoiden alulle panemaan adressiin on kertynyt jo yli 6500 nimeä. MTV3:n uutisten haastattelema nimienkeruukampanjan koordinaattori uskoo kampanjalla olevan vaikutusta.

VR:n yöjunien lakkauttamista vastustetaan nimienkeruukampanjalla internetissä. Opiskelijanuorten vetämään yöjunakapina-addressiin on kertynyt vajaassa viikossa reilusti yli 6500 nimeä.

Opiskelijat muistuttavat, että yöjuna on monelle ainoa tapa matkustaa edullisesti. VR aikoo lakkauttaa yöjunaliikenteen Savon ja Joensuun radoilla ensi vuoden alussa.

MTV3:n uutisten haastattelema nimienkeruukampanjan koordinaattori Heli Halonen uskoo kampanjalla olevan vaikutusta.

- Minä luulen, että jonkinlaisia vaikutusmahdollisuuksia kyllä on. On tullut tietoa siitä, että myös monilla päättäjillä on tällainen mielipide, että he haluavat säilyttää yöjunat. Uskoisin, että tällainen nimimäärä jo herättelee heitäkin, jotka kannattavat yöjunien lakkauttamista, sanoo koordinaattori Halonen.

Opiskelijat luovuttavat nimilistan eduskuntaryhmien puheenjohtajille tämän kuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.