Yö suljetussa vankilassa hotelliyön hinnoissa

Vuorokausi suljetussa vankilassa maksaa saman verran kuin yö kohtuutasoisessa hotellissa.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankipäivän hinta oli viime vuonna suljetussa laitoksessa tasan kaksisataa euroa. Vuosi vankilassa maksaa noin 73 000 euroa.

Suljetun vankilan kahden sadan euron vuorokausikustannuksista neljä viidesosaa koostuu henkilöstö- ja tilakustannuksista.

Yhdyskuntapalvelu kaikkein halvinta

Avolaitoksessa päivä maksoi 160 euroa ja valvotussa koevapaudessa 48 euroa.

Suurin osa kustannuksista tulee henkilöstö- ja tilakustannuksista.

Yhdyskuntapalvelu on yhteiskunnalle halpaa. Se maksoi vain vähän vajaat 15 euroa päivässä.

Lähes puolet vangeista uusii

Rikosseuraamuslaitos selvitti myös seurantatutkimuksella miten moni vuonna 2007 vankilasta vapautuneista oli kolmen vuoden aikana palannut vankilaan.

Vapautuneista vankilaan palasi 44 prosenttia. Yhdyskuntapalvelun suorittaneista 19 prosenttia sai seurantajakson aikana vankeustuomion.

Keskimäärin joka päivä vankiloissa oli 3291 henkilöä, joista reilu sata oli valvotussa koevapaudessa.

Naisvankien ja ulkomaalaisen vankien määrä ja suhteellinen osuus ovat olleet nousussa. Vankien päivittäisestä keskimäärästä 7,5 prosenttia eli 246 oli naisia.

Ulkomaalaisten keskimäärä taas nousi kuudella prosentilla edellisestä vuodesta 370:stä 394:ään ja oli 12 prosenttia kaikista vangeista.

Vapautuneiden vankeusvankien keskimääräinen laitosaika 8,7 kuukautta ja tutkintavankeuden keskipituus 3,6 kuukautta pysyivät lähes ennallaan.

Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan määrä oli vuoden 2010 lopussa 3055. Heistä vartiointi- ja valvontatehtävissä oli 48 prosenttia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat