Mainos

Yo-ruotsin suosio edelleen laskussa

Tänä keväänä ylioppilastutkinnon suomenkielisissä päivälukioissa suorittaneista 68% kirjoitti ruotsin. Määrä on edelleen laskussa. Viime vuonna kirjoittajia oli 73%, vuonna 2005 vielä 90%.

Erot lukioiden välillä ovat huikeat. Ruotsin valinneiden osuus vaihtelee alle kolmanneksesta täyteen sataan prosenttiin.

Joka kahdeksannessa suomenkielisessä päivälukiossa ( 47 lukiota) alle puolet kirjoitti ruotsin. Joka viidennessä lukiossa ( 73 lukiota) taas vähintään 80% kirjoitti ruotsin.

Maakunnista ruotsia kirjoitetaan eniten Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla. Vähiten Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Silti täysin suomenkieliltä alueilta löytyy myös lukioita, joissa lähes kaikki kirjoittavat ruotsin. Ruotsinkielisissä lukioissa yo-suomen suosio ei näytä laskevan. Niissä yli 90% kirjoittaa edelleen suomen, sekä tytöistä että pojista.

Poikia ruotsi kiinnostaa selvästi vähemmän

Sukupuolien välillä on myös selvä ero: tytöistä 80%, pojista 51% kirjoitti ruotsin. Poikien kohdalla ero viime vuoteen on suurempi. Vuonna 2008 84% tytöistä ja 57% pojista kirjoitti ruotsin.

Sukupuolien välinen ero selittää osan, mutta ei kaikkia eroja lukioiden välillä. Niissä lukioissa, joissa ruotsia kirjoitetaan vähän, sekä tytöt että pojat kirjoittavat keskimääräistä vähemmän ruotsia ja päinvastoin.

MTV:n uutiset laski pitkän (A-ruotsi tai suomi) ja keskipitkän (B-ruotsi tai suomi) kirjoittajien osuudet lukioittain. Aineistona ovat keväällä 2009 loppuun suoritetut ylioppilastutkinnot, riippumatta siitä, onko myös lukion päästötodistus saatu vai ei. Aineistossa ei ole henkilötietoja.

Katso Hanna Ruokankaan juttu (Kymmenen uutiset 30.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.