Yo-kirjoitusten merkitys opiskelijavalinnoissa kasvaa

Erilliset pääsykokeet saattavat syrjiä uusia ylioppilaita, joilla on muita vähemmän aikaa valmistautua kokeisiin. Asiantuntijan mukaan eriarvoisuutta hakijoiden välille tuovat myös valmennuskurssit.

Ylioppilaskirjoitusten merkitys yliopiston opiskelijavalinnoissa kasvaa todennäköisesti jo lähivuosina.

Opetusministeriö haluaa muuttaa pääsykokeita siten, että ylioppilastutkinto mahdollistaisi nykyistä paremmin pääsyn korkeakouluihin.

Erillisten pääsykokeiden ongelmana on, että ne saattavat syrjiä nimenomaan uusia ylioppilaita, joilla on muita pyrkijöitä vähemmän aikaa lukea ja valmistautua kokeisiin. Ratkaisua etsiessään ministeriö on päässyt yliopistojen kanssa yhteisymmärrykseen siitä, että myös hakuyhteistyötä eri korkeakoulujen välillä pyritään vahvistamaan.

Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston puheenjohtaja Ilkka Niiniluoto uskoo, että pääsykokeet muuttuvat jo lähivuosina vähitellen. Hänen mukaansa tavoitteena on, että puolet hyväksytyistä opiskelijoista olisi tuoreita ylioppilaita.

Valmennuskurssit voivat eriarvoistaa hakijoita

Valmennuskurssit asettavat korkeakouluihin pyrkivät eriarvoiseen asemaan, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Erkki Jyväsjärvi. Jyväsjärven mukaan tämä johtuu kurssien varsin korkeista hinnoista ja niiden keskittymisestä kaupunkeihin.

Valmennuskurssin hinta vaihtelee eri yrityksissä parista sadasta jopa 4000 euroon. Monilla oppialoilla - etenkin lääketieteessä ja oikeustieteessä - valmennuskurssin suorittaa valtaosa yliopistoihin hyväksytyistä opiskelijoista.

- Kyllä sitä voi miettiä, onko kursseista tullut tietyillä aloilla käytännössä välttämättömiä opiskelupaikan saamiseksi. Monilla tyypeillä halu päästä opiskelemaan on niin kova, että mennään kurssille, jotta kaikki pienikin hyöty saataisiin irti, Jyväsjärvi sanoo.

Jyväsjärvi toimii puheenjohtajana lääketieteellisten alojen valintakokeen valtakunnallisessa kehittämisryhmässä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat