Mainos

Ympäristöyritykset arvostelevat uutta jätelakia

Ympäristöalan yritykset väittävät uuden jätelain suosivan kuntien kaatopaikkoja. Yritysten mukaan uusi laki voi johtaa jätteiden polttamiseen kierrätyksen sijasta.

Kunnallisten jäteyhtiöiden mukaan sen sijaan jäteverouudistus asettaa vihdoin kaikki toimijat samalle viivalle.

Uuden lain mukaan esimerkiksi lasijäte vapautetaan ensi vuonna jäteverosta, jos sitä käytetään kaatopaikkojen rakentamisessa. 13 miljoonan euron investoinnit tehnyt lounais-Hämeessa toimiva Uusioaines Oy pelkää, että lasijäte ajetaan jatkossa kaatopaikoille. Yritys pelkää, että laki vähentää lasinkierrätystä Suomessa.

- Tämä on iso asia, koska meidän investointimme ovat perustuneet sille, että lasinkierrätyksestä pidetään yhteiskunnassa huolta ja tälläisenään tämä lakiesitys uhkaa meidän raaka-aineemme saantia. Kyllä se ilman muuta myös hämmentää kansalaisia, jos lasi päätyy lasinkeräysastioissa kaatopaikoille, sanoo Uusioaineksen toimitusjohtaja Lassi Julin.

Ympäristöalan yritykset paheksuvat, että jätelaki suosii kuntien jäteyhtiöitä. Tämä voi johtaa jätteiden polttamiseen eikä niiden kierrättämiseen.

- Lainsäädäntö on muuttumassa ikävä kyllä siihen suuntaa, että se estää kierrätyksen tehostamisen. Ollaan entistä enemmän säätämässä kunnalle oikeuksia ja sitä kautta kunnilla on selkeä näkemys, että polttoa pitää lisätä, joka taas lyö selkeästi korville materiaalikierrätystä, kertoo Envor groupin toimitusjohtaja Mika Laine.

Kuntien jäteyhtiöt tyytyväisiä

Kuntien jäteyhtiöt sen sijaan pitävät uudistuksia hyvänä.

- Kaikki jätealan toimijat asetetaan saman arvoiseen asemaan keskenään, niin kunnalliset toimijat kuin yksityisetkin toimijat ja myös yksityiset keskenään, sanoo Loimi-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Immo Sundholm.

Eduskunta aloitti tänään jäteveron käsittelyn, ensi viikolla on vuorossa koko jätelaki. Tavoitteena on lisätä jätteiden hyötykäyttöä, koska Suomessa vain kolmasosa yhdyskuntajätteestä kierrätetään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.