Mainos

Ympäristövaikuttaja tyrmää biojätteiden lajittelun ja vedenkulutuksen rajoittamisen

Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) julkaisi tänään Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan tekstin, joka kritisoi voimakkaasti biojätteiden lajittelua ja vedenkulutuksen rajoittamista.

Koulumiehen mukaan kyseiset toimet eivät tuo taloudellista säästöä eivätkä ole erityisen ympäristöystävällisiä.

– Se on tullut minullekin täytenä yllätyksenä aloitettuani Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksessa, Koulumies kirjoittaa.

Koulumies perustelee väitteitään esimerkiksi sillä, että jätteiden "makuuttaminen" kaatopaikalla on kallista.

– Voisiko joku oikeasti selittää, miksi olisi fiksumpaa säästää banaaninkuoret ja laittaa ne talteen, siis talteen, niille varta vasten rakennettuun mausoleumiin. Ja sitten palkata henkilökuntaa seuraamaan viikko- tai kuukausikaupalla, kun ne mätänevät? Koulumies kysyy blogissaan.

Koulumies ehdottaa, että kaikki irtoava jäte poltettaisiin, sillä siitä saa sähköä. Siten kaikki ylimääräiset kaatopaikat voitaisiin lakkauttaa. Niille, ketkä haluavat lajitella biojätteensä, Koulumies ehdottaa korkeampia jätemaksuja.

Myös vedenkulutuksen rajoittaminen on Koulumiehen mielestä tarpeetonta.

– Vesihuolto on samalla lailla pääomavaltaista kuin jätehuolto, eli infrastruktuuri on ja pysyy, käytettiin vettä paljon tai vähän. Mitä enemmän taloyhtiöt säästävät vettä, sitä enemmän vesimaksua joudutaan korottamaan, Koulumies kirjoittaa.

HSY:n toimitusjohtaja: "Blogikirjoitus oli provosointia"

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimitusjohtaja Raimo Inkisen mukaan HSY:n strategia on "ihan päinvastainen" kuin Koulumiehen blogikirjoitus.

– Jotenkin on vaikea nähdä, että Terhi ihan aidosti noin ajattelisi, Inkinen sanoo.

HSY kannustaa nettisivuillaan ihmisiä jätteiden lajittelemiseen, sillä se säästää luonnonvaroja ja vähentää kaatopaikkojen aiheuttamia ongelmia.

Inkinen haluaa muistuttaa, että HSY on julkinen organisaatio, joka ei tavoittele voittoa, vaan on olemassa sitä varten, että se tuottaa kuntalaisille palveluita.

Lomalta tavoitettu Inkinen uskoo, että Koulumiehen tarkoituksena oli provosoimalla saada lisää lukijoita blogilleen.

– Hallituksen jäsenet ovat poliitikkoja ja tietysti he haluavat blogeilleen seuraajia. Sillä tavalla näen, että Terhin blogi on tällainen provosointi, Inkinen sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että hallituksen jäsenillä on oikeus ja velvollisuuskin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda erilaisia näkökulmia esiin.

Mutta miten on mahdollista, että Koulumiehen blogikirjoitus on vain yksittäisen ihmisen provosointia, kun Koulumies kirjoittaa yllättyneensä veden säästämisen turhuudesta ja jätteiden lajittelun tarpeettomuudesta nimenomaan aloitettuaan HSY:n hallituksessa?

Inkinen myöntää, että blogikirjoituksen kaltaista keskustelua on hallituksen sisällä ja erilaisissa seminaareissa käyty. Hän ei silti näe todennäköisenä, että HSY:n vuoden päästä päivitettävään strategiaan tulisi Koulumiehen ehdottamia muutoksia.

– En näe sitä todennäköisenä. Hallituksessa on 14 jäsentä, ja muutokset vaativat aina enemmistön kannatuksen, Inkinen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.