Ympäristöväellä ja teollisuudella eri arviot sähkön kulutuksesta

Ympäristöväki ja teollisuus arvioivat eri tavoin hallituksen tänään julkistamaa ilmasto- ja energiapoliittista strategiaa. Ympäristöjärjestöjen mielestä hallitus paisuttelee sähkön kulutusarvioita, kun taas teollisuus pitää niitä alimitoitettuina.

Ympäristöjärjestöjen yhteisen Polttava kysymys -ilmastokampanjan koordinaattori Meri Pukarinen Maan ystävät ry:stä arvioi, että hallitus ei näytä uskovan kansainvälisen ilmastosopimuksen syntymiseen.

- EU on ilmoittanut vähentävänsä päästöjään 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä kansainvälisen sopimuksen syntyessä, mutta Suomi varautuu strategiassa vain 20 prosentin päästövähennyksiin. Kunnianhimottomuus vahingoittaa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluita, Pukarinen sanoo.

Erityistä kritiikkiä ympäristöjärjestöt kohdistavat sähkön kulutusarvioihin.

- Strategiaan runnottu ydinvoiman lisätarve perustuu paisuteltuihin sähkön kulutusarvioihin ja paremmalla tekniikalla saatavien säästöjen aliarviointiin. Hallitus tähtääkin sähköntuotannon tuntuvaan ylikapasiteettiin. Ydinsähkön tuottaminen vientiin on hallitukselle tärkeämpää kuin uusiutuvan energian tuottaminen ja energiankäytön tehostaminen, joka pienentäisi kuluttajien sähkölaskuja ja parantaisi energiahuoltovarmuutta, huomauttaa Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Sama epäilys ydinvoiman rakentamisesta sähkön vientiä varten kaihertaa Suomen Luonnonsuojeluliittoa.

- Mahdollinen energiantuotannon lisäys tulee tehdä täysin uusiutuvia energiamuotoja käyttäen. Ydinvoiman ongelmallisuus, pitkä viive investointipäätöksestä energiantuotannon alkamiseen ja Olkiluoto 3:n tapahtumat viestittävät kaikki ydinvoimasta luopumisen puolesta, sanoo liiton ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund.

Strategiaa valmistelemassa olleet vihreät ovat ympäristöjärjestöjä tyytyväisempiä. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki pitää tärkeimpänä linjauksena energian kulutuksen kääntämistä laskuun. Tuulivoimaa vihreät ylistävät, mutta ydinvoimalle sekä Kollajan ja Vuotoksen altaille Sinnemäki sanoo ei.

EK kaipaa enemmän sähkökapasiteettia

Elinkeinoelämän keskusliitto laskee kannanotossaan, että uutta sähköntuotantokapasiteettia tarvitaan hallituksen sähkönkulutusarviota käyttäen 4500 megawattia rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -yksikön 1600 megawatin lisäksi.

EK pitää hyvin epävarmana, kuinka paljon energiaa lopulta pystytään säästämään. Siksi strategiassa esitetyt sähkönkulutus- ja energian loppukulutusarviot voivat osoittautua aivan liian alhaisiksi ja kapasiteettia tarvittaisiin laskettua enemmän.

Kokoomuksen energiaekspertti kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström korostaa, että sähkönkulutuksen rajoittamisesta ei pidä tehdä itsetarkoitusta, vaan tärkeintä on sen tuotannon päästöttömyys.

- Suomessa sähköä on mahdollista tuottaa päästöttömästi uusiutuvalla energialla ja ydinvoimalla, jolloin energiankäyttöä kannattaa suunnata fossiilisista polttoaineista päästöttömään sähköön, Matikainen-Kallström toteaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli pitää selvänä, että ilman kuudetta ydinvoimalaa hallituksen tavoitteet jäävät kuolleeksi kirjaimeksi.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannan toi julki varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen. Hän pitää pettymyksenä sitä, että hallitus edelleen vain selvittelee sopivaa ohjausmekanismia uusiutuvien energialähteiden tukemiseksi, vaikka tuulivoimateollisuus on odottanut vuosia toimenpiteitä.

Viitanen myös epäilee, että hallitus ei ole varaamassa riittävästi resursseja uusien ilmastoteknologioiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat