Ympäristörikollisia vaikea saada kiinni

Viime vuonna poliisin tietoon tuli jälleen yli 400 ympäristörikosta. Edellisvuoteen verrattuna luku on suurin piirtein sama.

Alueellisten ympäristökeskusten arvion mukaan vain pieni osa ympäristörikoksista paljastuu. Johtajien mielestä valvontaa pitäisi lisätä, jotta kiinnijäämisriski kasvaisi.

- Kyllä ympäristörikoksista näytön saaminen on edelleen hyvin vaikeaa. Sen osoittaminen, että rikos on tapahtunut ja että kuka on syyllinen. Se on vielä paljon vaikeampaa, kertoo Uudenmaan ympäristökeskuksen johtaja Leena Saviranta.

MTV3:n uutisten alueellisille ympäristökeskuksille tekemän kyselyn mukaan vain pieni osa ympäristörikoksista tulee ilmi. Viisi ympäristökeskuksen johtajaa arvioi, että alle puolet ympäristörikoksista paljastuu. Kolmen vastaajan mielestä noin puolet tapauksista tulee ilmi. Viisi vastaajaa ei osannut arvioida ongelman suuruutta.

Ympäristökeskusten johtajilta kysyttiin myös, miten kiinnijäämisriskiä ympäristörikoksissa voisi lisätä.

- Osa siitä varmasti on valistuksella tehtävissä, osa sillä, että yhteistyötä ympäristöviranomaisten ja poliisin välillä lisätään, sanoo Pohjois-Savon ympäristökeskuksen johtaja Markku Henttonen.

- Kyllä minä näen, että kuntien valvontaresursseja parantamalla niin silloin pystytään puuttumaan heti, kun rikos tapahtuu, Henttonen jatkaa.

Valtaosa alueellisten ympäristökeskusten johtajista uskoo, että valvonnan tehostaminen ja valistus lisäävät tehokkaimmin kiinnijäämisriskiä ympäristörikoksissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat